Vislabāk visiem • IR.lv

Vislabāk visiem

2
Ričards Vilkinsons. Foto — Kristīne Madjare
Pauls Raudseps

Starptautiskā bestsellera Līmeņrādis līdzautors Ričards Vilkinsons norāda, ka lielāka nevienlīdzība vairo stresu, kas kaitē veselībai un kavē progresu

Tobrīd, 2009. gadā bija īstais laiks publicēt grāmatu par nevienlīdzību un tās daudzveidīgi nelabvēlīgo ietekmi uz valstīm un sabiedrībām. Bija sākusies pasaules finanšu krīze, un cilvēki šajā vēstī bija gatavi ieklausīties. Tā divu britu epidemiologu — Ričarda Vilkinsona (Richard Wilkinson) un Keitas Piketas (Kate Pickett) — grāmata The Spirit Level (Līmeņrādis) kļuva par starptautisku bestselleru, kas pārtulkots 24 valodās, arī latviski. Vilkinsons un Piketa sāk savu pētījumu ar novērojumu, ka attīstītās sabiedrībās nav kopsakarības starp valsts ienākumu līmeni — IKP uz cilvēku —, un svarīgāko veselības rādītāju — paredzamo mūža ilgumu. ASV ir gandrīz divreiz bagātāka par Spāniju, bet Spānijā cilvēki dzīvo vidēji par 3,5 gadiem ilgāk. Autoru pētījumi liecina, ka šajās attīstītajās valstīs atšķirības gan veselības, gan citos rādītājos nosaka nevis nauda, bet nevienlīdzības līmenis. Jo lielākas atšķirības ienākumos valsts iekšienē, jo vairāk izpaužas virkne patoloģiju. Nevienlīdzīgākas sabiedrības ir slimīgākas, vardarbīgākas, nelabvēlīgākas bērniem.

Nesen Vilkinsons bija ieradies Rīgā uz nelielu konferenci par nevienlīdzības ietekmi uz bērniem.

Jūs esat epidemiologs. Kāpēc sākāt interesēties par nevienlīdzību — tēmu, kura parasti nodarbina ekonomistus vai sociologus?
Epidemiologus nodarbina veselības nevienlīdzība sabiedrībā, piemēram, kā atšķiras mirstība dažādās sabiedrības šķirās. Sākām novērot, ka nozīme ir ne tikai materiālām atšķirībām, bet arī sociālajam statusam.

Mūsu uzmanību piesaistīja arī hroniskā stresa bioloģiskā ietekme uz sirds un asinsvadu sistēmu un imūnsistēmu. Ja mirstību ietekmē hronisks stress, kas saistīts ar sociālo statusu, tam vajadzētu ietekmēt arī cilvēkus un viņu attiecības citās jomās. Bija jau veikti pētījumi, kuri liecināja, ka slepkavību ir vairāk nevienlīdzīgākās sabiedrībās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu