Meža banka • IR.lv

Meža banka

SIA Dizozols valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Juris Andžejevskis (pa labi) un valdes loceklis Raimonds Cipe. Foto — Gints Ivuškāns
Aivars Kļavis

Kā padarīt mežizstrādi ilgtspējīgu un, kokus cērtot, atstāt mežus nākamajām paaudzēm? Vai tas maz iespējams, nemitīgi kāpinot ražošanas apjomus un līdz ar to palielinot arī nocirsto koku skaitu? Izrādās, ka ir

Būdams viens no gandrīz piecsimt Latvijas mežsaimniecības uzņēmumiem, uzņēmums Dizozols, pēdējo pāris gadu laikā gandrīz trīskāršojis apgrozījumu. Ik mēnesi no meža tiek izvestas vairāk nekā 1000 autokravas ar baļķiem. Tomēr šīs kravas un apjomi nav viņu darbības mērķis, bet gan rezultāts. Mērķis ir ilgtspējīga attīstība, un ar to šis uzņēmums atšķiras no daudziem citiem savā nozarē.

Kopš 2016. gada, kad bijušais LV meži pārtapa par SIA Dizozols ar preču zīmi Dižozols, kardināli mainījusies uzņēmuma stratēģija. Nevis tikai cirst, bet mācīt privātajiem mežu īpašniekiem apsaimniekot savu īpašumu. Jo, tāpat kā lauksaimniecības zeme, arī mežs ir jākopj. Tikai tādējādi to iespējams saglabāt un ar mežizstrādi nodarboties ilgtermiņā.

«Mēs sakām — mežs ir tava banka,» uzsver uzņēmuma valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Juris Andže­jevskis, bet viņa kolēģis, valdes loceklis Raimonds Cipe papildina: «Tātad naudu, kas atrodas šajā bankā, var nepārtraukti un mērķtiecīgi pavairot vai bezjēdzīgi izšķiest.»

Vēl nesen — pirms gadiem trim, četriem — uzņēmums LV meži nodarbināja sešus cilvēkus. Tagad Dižozols ar saviem 50 darbiniekiem kļuvis par vienu no meža nozares līderiem. Bet nepieciešamības gadījumā meža izstrādei un citiem darbiem tiek slēgti līgumi, papildus piesaistot vēl ap 80 dažādu speciālistu. «Mēs orientējamies tikai uz privātajiem meža īpašniekiem, tāpēc nekādi nekonkurējam ar Latvijas valsts mežiem, kas nenoliedzami ir meža nozares līderis valstī,» uzsver Juris, kurš savulaik bijis profesionāls basketbolists. Spēlējis nacionālajā līmenī dažādās komandās Valmierā un Rīgā, bet nācies aktīvās sporta gaitas pārtraukt traumu dēļ.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu