Iemīlējušies kritiķī • IR.lv

Iemīlējušies kritiķī

Juvals Noa Harari. Foto — Sipa/AP
Nellija Boulza, © The New York Times News Service

Izraēliešu futurologs Juvals Noa Harari iemantojis elka slavu Silīcija ielejā par spīti tam, ka viņš ir ass lielo tehnoloģiju kompāniju kritiķis

Futurologs Juvals Noa Harari (Yuval Noah Harari) ir nobažījies par dažādām lietām. Viņš uztraucas par to, ka Silīcija ieleja grauj demokrātiju un sapņo par pašu iedomātu dīvainu vidi, kurā piedalīšanās vēlēšanās tiek uzskatīta par arhaismu.

Viņš uztraucas par to, ka, attīstot arvien jaudīgākas mašīnas miljonu prātu kontrolēšanai, lielās tehnoloģiju kompānijas iznīcina ideju par neatkarīgiem indivīdiem ar brīvu gribu.

Viņš uztraucas, ka pēc tehnoloģiju revolūcijas darbam būs nepieciešams arvien mazāk strādājošo un Silīcija ieleja tādā veidā būs radījusi sīku valdošo šķiru un mudžošu, nokaitinātu «nevajadzīgo šķiru».

Tomēr pēdējā laikā Harari ir noraizējies par kaut ko personiskāku — kāpēc, neņemot vērā viņa kritiskos uzskatus un brīdinājumus, Silīcija ieleja tomēr viņu tik ļoti mīl? «Viena varbūtība ir tā, ka mani pareģojumi viņiem pašiem nemaz neliekas tik draudīgi. Varbūt tie viņiem pat ļoti patīk,» satiekoties kādā oktobra pēcpusdienā, manā priekšā plecus rausta Harari. «Ja tas tā ir, tad tas mani satrauc vēl vairāk. Vai varbūt es kaut ko nesaprotu?»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu