Bīstamie varoņi • IR.lv

Bīstamie varoņi

1
Pauls Raudseps

Aldis Gobzems par autoritāti nosaucis PSRS militārās pretizlūkošanas spiegu

Dažkārt būtiskākais atklājas šķietamos sīkumos. Pirmdien Ir žurnālistu vaicāts par politiķiem, kurus viņš uzskata par paraugiem, Aldis Gobzems atbildēja: «Jo vairāk lasu vēstures materiālus, jo vairāk mana autoritāte ir tāda persona Latvijas vēsturē kā Voldemārs Ozols.»

Daudziem šis vārds neko neizteiks. Zinātāji salēksies.

Latviešiem 20. gadsimtenī bija daudz dēkaiņu un spiegu, tomēr neviens, šķiet, nepārspēj Voldemāru Ozolu. Ar nopelniem dienējis kā virsnieks latviešu strēlnieku pulkos, bet Ozola karjeru pēc Februāra revolūcijas raksturo nemitīga mētāšanās un nespēja piepildīt savas milzīgās ambīcijas. Savulaik sniedzis savus pakalpojumus gan boļševikiem, gan Ulmanim, gan Igaunijas, gan Lietuvas armijām, viņš divas reizes tika izraidīts no Latvijas — otro tāpēc, ka 1934. gadā bija cerējis apsteigt Ulmani un pats sarīkot apvērsumu.

Vai viņš jau tad bija padomju dienestu savervēts? Krievijā jau pēc PSRS sabrukuma izdotajā grāmatā GRU — ģela i ļudji (GRU — lietas un cilvēki), kurā uzskaitīti padomju ģenerālštāba militārā izlūkdienesta jeb Glavnoje razvedovateļnoje uprav-ļeņije cildenākie darbinieki, Ozola fotogrāfijai ierādīta goda vieta zem virsraksta «militārā izlūkošana ārzemēs». Grāmatā netiek atklāts, kad tieši Ozols sāka kalpot GRU, taču 1936. gadā Spānijas pilsoņu kara laikā viņš parādās Staļina aģentu viscaur infiltrētās republikāņu armijas ģenerālštābā ar ģenerāļa pakāpi. Pēc Franko uzvaras Ozols nonāk Francijā, kur, kā rakstīts grāmatā par GRU, bijis dienesta aģents un spiegu tīkla vadītājs komunistiskajā pretošanās kustībā Otrā pasaules kara laikā. Pēc kara beigām atgriezās okupētajā Latvijā, kur nomira 1949. gadā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu