5 interesanti koncerti decembrī • IR.lv

5 interesanti koncerti decembrī

Dināra Alijeva. Publicitātes foto
Anete Ašmane, speciāli Ir

7. decembrīLatvijas Nacionālajā operā Bezdelīga. Koncertuzvedums. Dināra Alijeva, Džons Ērvins, Pāvels Petrovs un citi, diriģents Jānis Liepiņš

Viens no pēdējiem verisma meistara Džakomo Pučīni opusiem Bezdelīga, kā jau daudzi šī žanra paraugi, piedzīvojis nebūt ne vieglu dzimšanu — izdevējs atteicies iespiest notis, sakot, ka Pučīni šajā mūzikā, kas balansē starp operu un opereti, atklājas kā «slikts Lehārs». Arī mūsdienās Bezdelīga nepavisam nav tik populāra kā citi komponista meistardarbi, taču tas nemazina operas muzikālās kvalitātes un saturisko piepildījumu, un varbūt tieši tāpēc jāizmanto retā iespēja to dzirdēt Rīgā. Trīs atzītie ārzemju viesi kuplinās mūsu operas solistu ansambli, izdzīvojot emocionālo stāstu par kurtizānes Magdas mīlas gaitām 19. gadsimta Parīzē.

9. decembrīKoncertzālē Lielais dzintars Jasmin Toccata Project. Klavesīnists Žans Rondo

Raugoties koncertafišās, šķiet, ka popularitātes vilnis ierāvis sevī arī tādu senu un nereti aizmirstu instrumentu kā klavesīns. Piedāvājot jaunas iespējas un vēl neapgūtus skaņas horizontus, pirms pāris mēnešiem tas piedalījās mūziķes Ievas Salietes un džeza ģitārista Matīsa Čudara sarunā ar Bahu, bet tagad ciklā Pasaule Lielajā dzintarā būs dzirdams dialogā starp baroka mūzikas tradīciju, stilistiku, spēles manieri un tikpat izsmalcināto persiešu tradicionālo mūziku. Dažādo mūziku sastapšanos vadīs par franču brīnumbērnu un klavesīna ģēniju titulētais virtuozs Žans Rondo kopā ar Tomasu Danfordu (lauta) un Keivanu Čemirani (persiešu zarbs, indiešu santors).

21. decembrīLielajā ģildē Saulgrieži a la carte. LNSO Klavieru trio

Svinot piecus gadus ilgo pastāvēšanu, LNSO Klavieru trio (vijolnieks Indulis Cintiņš, čelliste Dace Zālīte, pianists Mārtiņš Zilberts) uz skatuves aicina līdzās altistu Pēteri Trasunu un kontrabasistu Oskaru Bokanovu, lai kopīgi atskaņotu dzīvespriecīgo kamermūzikas šedevru — Franča Šūberta Foreļkvintetu. Ansambļa nākamo piecgadi koncertā iezīmēs Platona Buravicka jaundarbs Jauna rindkopa, kurā komponists centīsies atklāt sastāva virtuozo spēli un iespējas, apzinoties, ka tā būs tikai «kārtējā jaunā rindkopa klaviertrio repertuārā». Mūzikā spoguļosies mūsdienu cilvēka pretmeti — kaislības un emocijas vienā, bet glābjošs mūžības garīgums otrā pusē. Vieglākai atmosfērai — Astora Pjacollas Četri gadalaiki Buenosairesā.

22. decembrīVidzemes koncertzālē Cēsis Trio Palladio un Mesiāns. Eva Bindere (vijole), Kristīne Blaumane (čells), Reinis Zariņš (klavieres), Antons Dreslers (klarnete)

Lieliskais klavieru trio savu rezidences gadu Vidzemes koncertzālē noslēgs ar veltījumu komponistam Olivjē Mesiānam 110. dzimšanas dienā. Skanēs arī Arvo Perta un Džonatana Hārvija mūzika, taču programmas smagsvari, protams, būs Mesiāna Kvartets laika galam un poļu skaņraža Zigmunta Krauzes Kvartets piedzimšanai. Ja gribas izrauties no Ziemassvētku dziesmiņu ņirboņas, kaut ko labāku, dziļāku, emocionāli piesātinātāku un skaistāku grūti atrast. Arī es nemēģināšu atrast precīzāku raksturojumu par jau uzrakstīto — Mesiāna darbs ir kā «laika neesamība mūžībā, dvēseles nemirstība un laiks kā cilvēka mūžīgais ienaidnieks».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu