Sāk ar stukačiem • IR.lv

Sāk ar stukačiem

1
Katram VDK aģentam bija personiskā lieta, kurā par aģentu bija detalizēta informācija, kā arī norādīts, kas viņu savervējis, uz kāda pamata un ar kādu mērķi. Šīs lietas nav palikušas Latvijā, čeka tās izveda uz Krieviju. Foto — Edmunds Brencis
Māra Miķelsone

Vairāk nekā 20 gadus muļļātais čekas maisu noslēpums tuvojas atrisinājumam — aģentu kartītes publiskos jau decembra sākumā

Diezin vai par čekas dokumentiem pirms Ziemassvētku brīvdienām būs tik liela interese kā par Dziesmusvētku biļetēm, kad «uzkārās» serveris, komentē vēsturnieks un deputāts Ritvars Jansons (NA), kurš iepriekšējā Saeimas sasaukumā vadīja lemšanu par VDK mantojumu. Taču Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) interneta vietnei jābūt pietiekami jaudīgai, lai pēc «čekas maisu» publiskošanas tā pirmajos mēnešos izturētu apmeklētāju pieplūdumu, turklāt aizsargātai no hakeriem.

Līdz šim VDK dokumentiem bija ierobežota pieejamība, bet tagad ar tiem varēs iepazīties LNA arhīvā un interneta vietnē. 17. oktobrī spēkā stājās jaunākie grozījumi likumā par VDK dokumentiem, kas nosaka diezgan detalizētu to publicēšanas kārtību.

Process notiks divos posmos — līdz šā gada beigām jāpublisko VDK aģentu kartotēkas. Neoficiāla informācija liecina, ka tas varētu notikt jau nākamajā nedēļā.

Otrs posms būs pēc 2019. gada 1. maija, kad jāpublisko pārējie digitalizētie dokumenti. To veiks pakāpeniski, jo kopējo apjomu pašlaik nevar pateikt pat LNA speciālisti, saka deputāts Jansons. Arhīva direktore Māra Sprūdža intervijā Ir min, ka tie varētu būt aptuveni 10 miljoni lapu. Svarīgi, ka visi VDK dokumenti, kas tagad atrodas dažādās vietās, turpmāk glabāsies LNA kā vienots vēsturisks kopums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu