Žurnāls: Jelgavas bērnunams ir pirmais, kuru nolemts slēgt • IR.lv

Žurnāls: Jelgavas bērnunams ir pirmais, kuru nolemts slēgt

Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Oktobra beigās Jelgavas dome nolēma slēgt bērnunamu, jo bija izdevies atrast ģimeni vai profesionālu mammu gandrīz visiem audzēkņiem, ceturtdien raksta žurnāls Ir. Liels nopelns notikušajā ir arī bērnunama vadītājai Inesei Kovaļevskai, kura to sāka vadīt pērngada augustā, saņemot no domes deviņus uzdevumus, taču neviens no tiem neparedzēja institūcijas likvidāciju. Kovaļevska pati bija nolēmusi ikvienam audzēknim sameklēt labāku mājvietu par šo bērnunamu, kurā, kā iepriekš tika ziņots Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai, bērni tika pazemoti.

Jelgavas bērnunams ir vienīgais Latvijā, kurš likvidēts. Citur bērnu skaits sarūk, bet ne tik strauji. Lai gan pirms vēlēšanām labklājības ministrs Jānis Reirs (JV) Ir stāstīja, ka bērnunamu audzēkņu skaits sarucis no 1200 līdz 800, Ir tam apstiprinājumu statistikā neatrada. Samazinājums ir, bet ne tik liels.

Pašu institūciju sniegtie dati liecina, ka 2016. gadā bērnunamos bija 1300, 2017. gadā – 1170, šā gada oktobrī, pēc Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas ziņām, bija 904 bērni. Savukārt bāriņtiesu statistika, uz ko atsaucas Labklājības ministrija, rāda nedaudz citu ainu, jo attiecas nevis uz visiem bērnunamos faktiski esošajiem, bet tikai uz bāreņiem vai bērniem, kuru vecākiem atņemtas aizgādības tiesības. Tāpēc skaitļi ir mazāki: 2016. gadā – 1216, pērn – 1037 bērni, bet par šo gadu dati vēl nav apkopoti.

Lai arī valstī bērnunami tukšojas un aug audžuģimeņu skaits, Latvijā vēl nevarēs iztikt pilnībā bez bērnu aprūpes iestādēm. Joprojām būs vajadzīgi mazi aprūpes centri smagi slimajiem bērniem, kuru patlaban ir 87. Tāpat joprojām ir vecāki, kuri nespēj rūpēties par saviem bērniem – pērn bez vecāku gādības palikušo skaitu papildināja 1035 jauni bērni, kuru vecākiem pārtrauktas un nav atjaunotas aizgādības tiesības.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit. Tāpat žurnālā lasiet arī bijušās bērnunama iemītnieces stāstu par dzīvi bērnunamā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu