Vai Latvijā ir Abrams tanki (smagie)? • IR.lv

Vai Latvijā ir Abrams tanki (smagie)?

Viens no Jurijam Stilvem dotajiem uzdevumiem bija iegūt informāciju par sakaru torni Pededzē. Zīmējumi — Artur Kuus
Teksts — Inga Spriņģe, Re:Baltica

Par spiegošanu Krievijas labā notiesātajam Jurijam Stilvem vajadzēja fotografēt naftas produktu noliktavas, sakaru torni pierobežā un noskaidrot, kādu apakšveļu valkā Latvijas karavīri. Viņš ir pirmais Krievijas spiegs Latvijā, kura notiesājošais spriedums stājies spēkā

Tumšā decembra vakarā īsi pirms Ziemassvētkiem Jurijs Stilve (30) iegrieza savu auto sievasmātes sētā klusajā Pededzes pagastā tieši pie Latvijas — Krievijas robežas. Viņš vēl nebija ticis līdz lielajam ozolam pagalma vidū, kad automašīnu aplenca vīrieši maskās. Viņi atrāva durvis un lika izkāpt. Stilves pirmā doma bija — nesen nopirktais BMW ir zagts.

Vīrietis vēl nezināja, ka dažas stundas agrāk Rīgā pie lielveikala Alfa bija aizturēta viņa abu nepilngadīgo bērnu māte. Paralēli kratīšana notika netālajā Stilves tēva viensētā turpat Pededzes pagastā.

Stilvi nebija apturējuši bandīti, bet gan Drošības policija (DP), kas Latvijā atbild par spiegu notveršanu.

Maskotie vīrieši pārmeklēja māju. Suns trakoja, tādēļ sievasmāte to iespundēja tualetē. Atnācēji paņēma Stilves un sievasmātes datorus, zibatmiņas, telefonus un piezīmju blociņu zilos vākos ar uzrakstu Informat. Tam vēlāk lietā izrādīsies būtiska nozīme. Drošības policiju ieinteresēja datorā atrastās fotogrāfijas no atpūtas brauciena uz Sanktpēterburgu, kur ģimene ar bērniem viesojusies vasarā. «Viņi jautāja, kādēļ braucām. Teicu, ka tur ir skaisti. Ieteicu arī viņiem aizbraukt,» Re:Baltica stāsta sievasmāte, kura Krievijas otro lielāko pilsētu arvien sauc tās padomju vārdā Ļeņingrada.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu