Uz Čedara viļņa • IR.lv

Uz Čedara viļņa

Jāzeps Šņepsts. Foto — Gunārs Vilcāns
Ieva Puķe

Dibināts, lai ar angļu tipa sieru apgādātu Krievijas metropoles, Preiļu siers prasmīga vadītāja rokās pārmaiņu laikos ne tikai izglābies no bankrota, bet arī kļuvis par lielāko piena produktu eksportētāju un pārstrādātāju Latvijā

Par godu valsts simtgadei, līdzīgi kā padomju laikos par godu Oktobra revolūcijas gadadienai, esam strādājuši cītīgi, ar humoru paziņo Jāzeps Šņepsts. Viņa vadītajai a/s Preiļu siers šogad gan saražotā siera, gan piena sūkalu pulvera apjoma ziņā būs labākie rādītāji vēsturē. Uzņēmums izaudzis par lielāko Latgalē.

«Te ir darbs 306 cilvēkiem, algas, sociālās garantijas. Mums ir Latgales reģionā lielākās algas, skaidrs, ka pēc gadiem arī būs lielākās pensijas. Vidējā bruto alga jau pagājušogad bija virs 1000 eiro mēnesī. Mans princips — no cilvēka ir jāprasa, bet cilvēkam arī ir jāmaksā.»

Sākumā algas vietā — siera gabals

Jāzepu Šņepstu preilieši uzskata par tādu kā 6,5 tūkstošu iedzīvotāju pilsētiņas monarhu. Ne tikai tālab, ka viņš ir bijis mērs. Šņepsta vadītā uzņēmuma paspārnē ir Preiļu veikali Preilis un SIA Zolva kafejnīca Preilene, pat Latgales avīze Vietējā ar sēdekli Preiļos.

«Impērija» stiepjas līdz Krāslavai un Daugavpilij, kur par Preiļu siera meitasuzņēmumiem kļuvuši Krāslavas piens un Latgales piens. Boss arī neslēpj ambīcijas. «1995. gada 7. marts. No tā brīža līdz šai dienai Preiļu sierā ir mana vara. Mūs neviens no valdības vai Zemkopības ministrijas puses nelobē. Arī tā apstākļa dēļ, ka man ir nepateicīgs raksturs — runāju to, ko domāju.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu