Pēc 15 gadiem vismaz 70% būs ''gudrās ēkas'' • IR.lv

Pēc 15 gadiem vismaz 70% būs ”gudrās ēkas”

2
Ilustratīvs attēls.
Gļebs Kiseļovs

Pirms pusotra gada studēju Lielbritānijā, vienlaikus strādājot labā amatā bankā. Gada laikā saņēmu trīs paaugstinājumus, līdz kļuvu par departamenta vadītāju. Būdams vēl tikai students, saņēmu ļoti labu algu, tāpēc domāju par palikšanu tur pēc studijām un tālāku karjeras veidošanu. Saņēmu piedāvājumu strādāt tās pašas bankas filiālē Krievijā, kur pavērtos plašas karjeras iespējas, taču nolēmu, ka vēlos attīstīt pats savu uzņēmumu. Vēlējos redzēt sava darba rezultātu un iegūt pievienoto vērtību, tāpēc biju gatavs ieguldīt savu laiku un naudu. Pietrūka arī draugu un māju sajūtas, tāpēc nolēmu atgriezties Latvijā.

Atrast nozari un spert pirmos soļus

Pēc šī lēmuma bija jāatrod joma, kurā sākt biznesu. Analizējot dažādus apstākļus, secināju, ka perspektīva nozare ir tā sauktās gudrās mājas. Tā kā manas zināšanas un pieredze saistījās tieši ar uzņēmējdarbību, nevis tehniskajiem risinājumiem, sāku meklēt sadarbības partnerus un nonācu līdz Čehijas milzim Elko EP. Divas reizes uzrunāju kompāniju, tā arī nesaņēmis atbildi, bet trešajā reizē mana neatlaidība atmaksājās.

Šobrīd vadu Elko EP Baltic, kurā 60% pieder Čehijas investoriem un 40% – man. Ceļš līdz šādam iznākumam bija gana interesants – nostrādāja veiksmes faktors, jo uzņēmumam nebija pārstāvja Baltijas valstīs. Devos uz uzņēmuma rīkotajām mācībām, apguvu visu par produktu Wireless Smart Homes, par pašu kompāniju. 2017.gadā, kad pabeidzu studijas, sāku biznesa attīstību Latvijā, dibinot uzņēmumu Echoo Smart Homes. Tas kļuva tik veiksmīgs, ka čehi ieraudzīja potenciālu un piedāvāja dibināt viņu meitas uzņēmumu Baltijā.

Ja nedarīsi, neko nesasniegsi

Biznesā neiztikt bez pacietības un neatlaidības. Pirmajos trīs darbības mēnešos Echoo nebija klientu. Kompānijas galvenā mērķauditorija ir uzņēmumi, kuri nodarbojas ar elektroierīču uzstādīšanu. Vajadzēja uzdrošināšanos, lai uzrunātu lielo projektu īstenotājus, kuri būvē viesnīcas un līdzīgus liela apjoma objektus. Tas atmaksājās! Ieguvām pirmos klientus, un čehu investori redzēja, ka mēs Baltijā nebaidāmies no lielajiem nozares spēlētājiem. Tā ir viena no biznesa pamattēzēm – ja neiesi, nerunāsi un nepiedāvāsi, neko arī nesasniegsi.

Pieredzējušu uzņēmēju atbalsts

Sākumā bija daudz jautājumu, uz kuriem pats nespēju atbildēt, piemēram, kā veidot zīmolu, atrast partnerus un klientus u.tml. Man noderēja programma Mentorklase, ko piedāvā Biznesa augstskolas Turība biznesa inkubatorā. Pieredzējuši mentori – uzņēmēji Andris Vanags un Anrī Leimanis – palīdzēja saprast, kā strādāt ar ārvalstu akcionāriem, kā attīstīt biznesu un pašam augt kā uzņēmējam. Viņi sniedza gan praktisku atbalstu, gan iedvesmoja, tāpēc arī pats nākotnē esmu nolēmis kļūt par mentoru. Ticu, ka dots devējam atdodas. Man vēl daudz jāmācās pašam, tomēr jau tagad cilvēki man lūdz padomu biznesa jautājumos.

Jaunie un esošie nami

Es noteikti negrasos apstāties pie sasniegtā – priekšā stāv vēl lielāks darbs. Mūsu mērķis ir kļūt par Nr.1 spēlētāju savā nozarē. Lai to sasniegtu, jāstrādā arī ar klientu izglītošanu, lai uzņēmumi, kuri nodarbojas ar uzstādīšanu, kā arī produkta gala saņēmēji zinātu, kādas priekšrocības sniedz gudrie risinājumi, kādi ir mūsu piedāvātā produkta plusi u.tml. Jo lielāku darbu ieguldīsim izglītošanā, jo plašākas attīstības iespējas mums būs.

Vēlamies uzsvērt, ka ēku automatizēšana nenozīmē tikai jaunu ēku aprīkošanu – jaunākās nozares tendences aizvien vairāk attiecas uz esošo ēku automatizāciju un aprīkošanu ar gudrajiem risinājumiem. Tiek prognozēts, ka 15 gadu laikā vismaz 70% ēku būs tā sauktā gudrās ēkas. Attīstās arī gudro pilsētu jeb Smart City koncepts. Jau patlaban vairāk nekā 20 pašvaldības ir paredzējušas savā budžetā finansējumu gudro tehnoloģiju ieviešanai. Nav jāgaida tāla nākotne, tuvāko 10-20 gadu laikā katrā Latvijas pilsētā būs kāds Smart City risinājums.

Autors ir Elko EP Baltic līdzīpašnieks un vadītājs.

Komentāri (2)

70% varētu izpildīties pie nosacījuma, ka ir tehniski likvidētas visas padomju laika būves, daļa “miera laika” Rīgā celto ēku, vairums līdz 1995.gadam būvēto individuālo ēku.
Gazifikatoru izsūtīšana ir samērā nereāls stāsts. Paši tūdaliņi esam to radījuši – LG privatizācija, Inčukalna atdošana par sviestmaizi. Tā ka nav pat jāgaida ES sabrukšana, lai atgrieztos “lielajā impērijā”. Priecīgs būs tas, kurš pagrabā paslēpis zili-viļņoto lupatiņu.
Par sūdiem.
Tos izdauzīt (attīrīties) vajag tad, kad ir skaidrs, ka tas ir darāms.
Krāmēties ar sūdiem un to ražotājiem pēc n-tajiem gadiem nozīmē piemēslot un piesmirdināt pat tās vietas, kur vēl nejutām nekādu smaku. Un kurš tad būs tas izdauzītājs? Latvijas pensionāri? Jaunie pofigisti? Latvietis nīkulis-vidējais?

0
0
Atbildēt

0

QAnon 14.11.2018. 12.40

“Gudrās ēkas” primāri ir pasīvās ēkas, bet tas mums nespīd, kamēr pēdējais gazpromizators pēc visu čekas sūdu izdauzīšanas nav aizsūtīts pie staļina, bet tā dzimta deklasēta.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu