Partijas ierakumos • IR.lv

Partijas ierakumos

3
Artis Pabriks. Foto — Edmunds Brencis
Indra Sprance, Aivars Ozoliņš

Artis Pabriks (Attīstībai/Par) uzskata, ka jaunajā Saeimā jāveido sešu partiju valdība, taču vienoties līdz šim traucējis partneru uzticēšanās trūkums

Uzreiz pēc Saeimas vēlēšanām valdības veidošanas iniciatīvu uzņēmās Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis Jānis Bordāns, tāpēc Ir intervēja šo premjerministra amata kandidātu jau oktobra vidū. Tomēr drīz vien viņa vadītās sarunas nonāca strupceļā. Kā pretrunu nogludinātājs sevi pieteica Attīstībai/Par ar kandidātu Arti Pabriku. Nezinot, kuram Valsts prezidents uzticēs valdības veidošanu, Ir nolēma pirmdien aicināt uz sarunu arī Pabriku.

Latvija ir parlamentāra republika. Kāpēc partijas lemšanu par premjerministra amata kandidātu atdeva Valsts prezidentam?
Esam to ievērojuši arī iepriekš — kad nav gana izlēmības, mēģina to atdot kādam citam. To atceros no savas iepriekšējās nominācijas, kad Vienotība mani [2013. gadā pēc Dombrovska demisijas] izvirzīja par premjerministra kandidātu.

Tā kā šoreiz parlaments tiešām ir fragmentēts, pirmajās divās nedēļās lielā mērā izsmēlām to iespēju. Jo no tiem trim kandidātiem neviens negribēja piekāpties — tas dod prezidentam lielāku iespēju vai vēlmi kaut ko darīt.

Minējāt savu iepriekšējo izvirzīšanu. Solvita Āboltiņa savos pirms vēlēšanām izdotajos memuāros teic, ka jūs patiesībā neesot gribējis premjerministra amatu. Vai tagad gribat?
Tajā laikā tas patiešām nebija mans sapņu amats, bet jūs saprotat, ka Āboltiņas memuāri ir Āboltiņas memuāri un viņa liek [tajos] to, ko grib, un neliek to, ko negrib.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu