Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

ooo Lustrum. Man kā 80. gadu beigās dzimušam cilvēkam, kuram valstiskās norises Atmodas gados un pēc neatkarības atgūšanas ir zināmas nevis no paša pieredzes, bet gan mācību materiāliem, literatūras un preses, Ginta Grūbes veidotajā dokumentālajā stāstā par VDK arhīvu satura publiskošanu (konkrētāk — tā nenotikšanu) trūkst konteksta, kas notikumus ļautu labāk izprast. Tas apgrūtina orientēšanos filmas varoņu — čekistu un viņu varai pakļauto — tīklā. No otras puses, filma nenoliedzami atstāj pēcgaršu, prātā virmo lērums neatbildētu jautājumu un pārņem arī sava veida bezcerības sajūta par to, ka ar čekas maisu atvēršanu saistītie procesi vēl aizvien ir tik neskaidri. No 8. novembra.

oooo Kolete / Colette. Ja atceraties trauslo un smeldzīgo Alcheimera pacientes portretu 2014. gada filmā Vēl joprojām Alise (Still Alice), tad ar talantīgo velsiešu režisoru Vašu Vestmorlendu nav jāiepazīstina. Veidojot leģendārās franču rakstnieces un feministiskās ikonas Koletes portretu, viņš ir paveicis smalku darbu. Rakstnieces karjera 19. gadsimta nogalē un 20. gadsimta pirmajā pusē, kā arī sievietes liktenis pasaulē, kur visās varas pozīcijās atrodas vīrieši, ir atainots gudri, izvairoties no klišejām. Titullomu spēlējošā Keira Naitlija ir redzama vienā no līdz šim pārliecinošākajām lomām. No 9. novembra.

oooo Kleo un Pols. Bērnišķā naivuma un sirsnības kondensāts 61 minūtē! Franču filma ir stāsts par dvīņiem — trīsgadniekiem Kleo un Polu, kuri, rotaļājoties kādā no Parīzes parkiem, noklīst viens no otra. Kleo un Pols ar apcerīga vērotāja skatu seko varoņu mijiedarbībai ar pilsētu un apkārtējo vidi. Lielisks kino, ko skatīties ģimenes lokā. Kino Bize no 1. novembra.

Meitene zirnekļa tīklā / The Girl in the Spider’s Web. Holivuda atgriežas pie Stīga Lārsona detektīvu sērijas Millennium ekranizēšanas. Līsbetas Salanderes lomā, šķiet, viena no visvairāk pieprasītajām jaunajām aktrisēm, seriāla Kronis zvaigzne Klēra Foja. Neesmu redzējusi. No 9. nov.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu