Desmitgades stils. 2000—2009 • IR.lv

Desmitgades stils. 2000—2009

Marija Leskavniece

Šajā un nākamajā nedēļā — par dzīvi katrā no mūsu valsts desmitgadēm: ikdiena, kultūra, mode un paradumi. Jaunā tūkstošgade pasaulē nes vairākas būtiskas izmaiņas — pēc 11. septembra teroraktiem mainās izpratne par brīvību un drošību, tiek ieviesta Eiropas vienotā valūta, un saziņa aizvien vairāk tiek pārnesta virtuālajā vidē. Bet kopš 2004. gada Latvija ir pilntiesīga ES dalībvalsts.


No Rīgas līdz Lisabonai
Tagad no Rīgas līdz Lisabonai var aizbraukt, neizņemot no kabatas pasi. Pēc pievienošanās Šengenas zonai 2007. gada decembrī Latvijas pilsoņi var brīvi ceļot pa vairāk nekā 20 Eiropas valstīm, jo robežkontrole zonas iekšienē netiek veikta, savukārt nepilsoņi var saņemt vienotu Šengenas vīzu. Pāriet Latvijas robežu ar Lietuvu vai Igauniju drīkst jebkur, un daudzviet robežpunkti stāv tukši. Nereti gadās situācijas, kad ārkārtas pārbaude tomēr tiek veikta, bet pases ceļotājam nav līdzi.


Īrijas latvieši
Pēc Eiropas Savienības paplašināšanas 2004. gadā pirmās darba tirgu jauno dalībvalstu iedzīvotājiem atver Īrija, Lielbritānija un Zviedrija. Šajās valstīs veidojas lielākās austrumeiropiešu kopienas, un Īrijas vārds uz visiem laikiem iegūst citādu toņkārtu latviešu valodā. Aizbrauc gan avantūristi un laimes meklētāji, gan gādīgi ģimenes tēvi un naudas trūkuma nogurdinātie. Bet pēc 2009. gada finanšu krīzes labākas dzīves un darba meklējumos uz citām ES dalībvalstīm pārceļas arī tie, kam kredītu slogs kļuvis par smagu.

No Latvijas aizbraukuši

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu