Ārvalstu noguldījumi sarukuši par pusi • IR.lv

Ārvalstu noguldījumi sarukuši par pusi

Foto: pixabay.com

Latvijas banku sektorā, jo īpaši ārvalstu klientus apkalpojošajās bankās, pārskatot līdzšinējo biznesa pieeju, kopumā ir paveikts pašattīrīšanās process, atsakoties no pārāk riskantā ārvalstu klientu segmenta, vēsta Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Nepilna gada laikā teju par pusi samazināts ārvalstu noguldījumu īpatsvars kopējos noguldījumos, 2018.gada septembrī tas bija 20,5%, 2017.gadā – 39,7%. Pakāpeniski ārvalstu klientu noguldījumu segmentā vērojama stabilizācija.

Vērtējot ārvalstu klientu naudas līdzekļu apgrozījumu pārmaiņu periodā, redzams, ka būtiski samazinājies ne tikai riskanto noguldījumu apmērs, bet arī ārvalstu klientu maksājumu apmērs, jo īpaši ASV dolāros. Maksājumi ievērojami saruka jau 2016.gadā, kad tika pastiprināti NILLTFN riska mazināšanas pasākumi. Savukārt, salīdzinot šī gada 3.ceturksni ar to pašu periodu 2015.gadā, ASV dolāru maksājumi Latvijas bankās ir mazinājušies vairāk nekā 10 reizes, līdz ar to par dominējošo maksājumu valūtu Latvijas finanšu sektorā arvien nostiprinoties eiro.

Pārmaiņas nav negatīvi ietekmējušas Latvijas iekšzemes noguldījumus, kuri pēdējos gados turpina pieaugt. Līdz ar jauno risku mazināšanas pieeju Latvijas banku sektors ir aktīvāk pievērsies Eiropas Savienības (ES) un Eiropas ekonomiskās zonas (EEZ) klientu piesaistei. Pašlaik dominē iekšzemes noguldījumi ar 80% un ES valstu klientu noguldījumi ar 10% īpatsvaru, to apjoms kopā sasniedz jau 90% no visiem banku noguldījumiem Latvijā.

Infografs_finansu_tirgus_LV_Q3_2018

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu