Apstiprina 13.Saeimas pilnvaras; spīkeres darbu turpinās Mūrniece • IR.lv

Apstiprina 13.Saeimas pilnvaras; spīkeres darbu turpinās Mūrniece

29
Jaunievēlētie deputāti balso 13.Saeimas rudens sesijas pirmajā sēdē. Foto - Edijs Pālens, LETA

Parlamentārieši šodien apstiprināja 13.Saeimas 100 deputātu pilnvaras, vēsta aģentūra LETA. Balsojumā par 13.Saeimas priekšsēdētāju balsu vairākumu ieguvusi Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), kura šo amatu ieņēma arī 12.Saeimā.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzrunā jaunajam parlamenta sasaukumam aicināja deputātus strādāt, domājot par mūsu bērnu un valsts nākotnes interesēm, aiz muguras atstājot cīņas, strīdus un politiku, kas kalpo šauras grupas interesēm.

Stājoties amatā, deputāti deva svinīgo solījumu: “Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.”

Vairāki deputāti zvērestu nodeva latgaliski, savukārt deputāte Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK) zvērestu vispirms nolasīja lībiešu valodā. Lielākajai daļai deputātu izdevās nodot zvērestu ar pirmo mēģinājumu. Vairāki parlamentārieši kļūdījās un atkārtoja zvērestu vairākas reizes. Visi deputāti solījumus apliecināja ar parakstu.

Jaunā Saeima pirmajā sēdē atklātā procedūrā ar vēlēšanu zīmēm ievēlēja Prezidiju – parlamenta priekšsēdētāju, divus viņa biedrus, sekretāru un viņa biedru. Līdz balsojumam nebija vienošanās ne par valdību, ne vadošo amatu sadalījumu parlamentā.

Spīkeres vakancei ar Mūrnieci konkurēja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pārstāve Dagmāra Beitnere-Le Galla, kura ar balsu vairākumu ievēlēta par Saeimas priekšsēdētājas pirmo biedri. Par spīkeres otro biedri ievēlēta Inese Lībiņa-Egnere no ”Jaunās Vienotības”, kura prezidijā strādāja arī 12.Saeimas laikā.

Saeimas sekretāra amatam vienīgais kandidāts bija Andrejs Klementjevs no ”Saskaņas”, kurš to pildīja arī 12.Saeimā, viņš arī tika ievēlēts. Par sekretāra biedri ievēlēta ”Attīstībai/Par” deputāte Marija Golubeva. Prezidijā nav pārstāvētas partijas ”KPV LV”, Zaļo un zemnieku savienība.

No 12.Saeimas deputātiem jaunajā sasaukumā pārvēlēti 34 deputāti, 66 parlamentārieši ir jauni. Parlamentā darbosies septiņas frakcijas – “Saskaņas”, Jaunās konservatīvās partijas, “KPV LV”, “Attīstībai/Par!” (AP), nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), “Jaunās Vienotības” (JV).

No “Saskaņas” saraksta Saeimā ievēlēti 23 deputāti, JKP un “KPV LV” pārstāv pa 16 deputātiem. AP un VL-TB/LNNK ir pa 13 deputātiem, ZZS – 11, JV – astoņi. Deputāte Jūlija Stepaņenko, kura ievēlēta no partijas ‘’Saskaņa’’ saraksta, arī 13.Saeimā strādās kā pie frakcijām nepiederoša deputāte, ar ‘’Saskaņas’’ frakciju sadarbojoties jautājumos ar saskanīgu nostādni.

Komentāri (29)

rinķī apkārt 07.11.2018. 08.41

Spīkera amatā vajadzēja ievēlēt Kaimiņu :) No augstas tribīnes būtu bijis vieglāk filmēt. Par premjeru jāieceļ, protams, vadonis Gobzems. Viņa valdībā ārlietas jāuztic Bordānam, izcils diplomāts :) Iekšlietas, tieslietas noteikti jānodod tandēma Jurašs – Strīķe un “jaunie laiki” būs klāt. Un tad vairs nav svarīgi, kurš pārvldīs finanses un ekonomiku stūrēs kopumā, tāpat viss notiks, jo valstī neviens vairs nezags :)

+4
-3
Atbildēt

3

    QAnon > rinķī apkārt 07.11.2018. 11.27

    Gomzems ir talantīgs jurists un, atšķirībā no Bordāna un Pabrika, nav sašmucējies ar pretvalstisku rīcību. Tieslietu ministrs neko nelemj, tāpēc jau pidarasu parķija negribēja sev to amatu, bet iekšlietās, kad valsts robeža un teritorija ir pilnā Krievijas organizētās noziedzības un FSB rīcībā, kad milicija piesedz nelegāla alkohola un tabakas tirdzniecību un narkobiznesu, kad Nodrošinājuma valsts aģentūrai nodotā kontrabanda praktiski visa atkal nonāk tirgū: “Šīs cigaretes ko mēs miljoniem aizturam iet uz Angliju un citām valstīm”./Kozlovskis/, pat KNAB darba sabotieri: Jurašs un Aņka Potapova, vēl vairāk ko sačakarēt nespētu

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > rinķī apkārt 07.11.2018. 09.36

    nu jums naciķiem tiks tik un tā – nu ko te tēlo āksts tu tāds !

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > rinķī apkārt 07.11.2018. 11.31

    “…kurš pārvaldīs finanses un ekonomiku…” Tā nu mums nav problēma. Kā tepat augšā un apakšā lasām – no komentētājiem vien var salasīt ekonomiku zinošus ministru kandidātus, cik tik vajag, ja kādā brigādē (partijā) pietrūktu. Bet nepietrūks.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

J.šveiks 06.11.2018. 17.23

visā tajā zupstancē tomēr laikam labāku nevarēja atrast.

+2
-1
Atbildēt

2

    andrejs > J.šveiks 06.11.2018. 23.58

    Kādas pamuļķiem pretenzijas pret Mūrnieci?

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    QAnon > andrejs 07.11.2018. 11.31

    Pat ja Mūrnieces kundze nogalinātu un ēstu mazus bērnus, bet būtu pareizā, čekas projekta, parķijā, čekas stukačiem, nodzītām maukām un koprofāgiem pret viņu nebūtu pretenziju.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > J.šveiks 06.11.2018. 19.28

    Nu,ja tā La Galla būtu turējusi muti par leģionāru piemiņas dienu un abpusējo akulturāciju,varbūt būtu dabūjis savējo par priekšnieci.Izrunājās…

    +4
    -3
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > Vahamurka 06.11.2018. 21.30

    tas mīlīt bija skaidrs tikko urbis paziņoja ka krievi balsojumā nepiedalīsies un tā tas ari beidzās

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

Sskaisle 07.11.2018. 09.35

Debess – un es cerēju, ka tauta būs sapratusi patiesību par naciķu nodevību un šie būs sukas
saņēmuši , bet nekā – pasvinēja, pakasīja savas spalvainās nabas un atkal ierindā …. glumie nelieši – un kur taisnīgums pazudis no šīs pasaules – es saprast nespēju …

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu