Laiks pārskaņoties • IR.lv

Laiks pārskaņoties

Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Tieslietu padomes ziņojums par tiesnešu kļūdām maksātnespējas lietās tiks ņemts vērā, vērtējot katra tiesneša kvalifikāciju

Klusi un lielā vienprātībā — tā 26. oktobrī Latvijas Tiesnešu biedrības kopsapulcē tika izskatīts jautājums par maksātnespējas lietu izpētē konstatētajām tiesnešu kļūdām. «Mēs, protams, nevaram mainīt pagātnes notikumus. Mēs varam izdarīt secinājumus un atstāt iespaidu uz nākotni, ka nepieļausim šīs problēmas, mēs rīkosimies,» biedrības vadītājs Juris Siliņš pauda kopējo noskaņu.

Vienprātīgi pieņemtā rezolūcija aicināja katru tiesnesi apzināties savu lomu tiesiskuma nodrošināšanā, pastāvīgi rūpēties par savu kvalifikāciju un būt neiecietīgiem pret tādām parādībām tiesu darbā, kas var radīt iespaidu par neētisku vai prettiesisku rīcību un tā mazināt sabiedrības uzticēšanos.

Uz kopsapulci bija ieradušies 83 no 194 biedrībā esošajiem tiesnešiem — tātad aptuveni 17% no visiem Latvijas tiesnešiem. Biedrības kopsapulce bija pirmā reize, kad tiesneši plašākā lokā apsprieda augustā publiskoto spriedumu analīzi, kas tika veikta, reaģējot uz pērn žurnālā Ir izpētītajiem pārkāpumiem 2008.—2014. gadā skatītajos maksātnespējas procesos. Lietās, kur apgrozās miljoni, tiesneši bija lēmuši pretēji likumiem un judikatūrai, raisot jautājumus ne tikai par kvalifikāciju, bet arī par godaprātu un iespējamu korupciju. Jāatgādina, ka šāds Tieslietu padomes pieprasīts izvērtējums notika pirmo reizi Latvijas tiesu sistēmas vēsturē, un tā ietvaros tiesu varas pārstāvji atzina tiesnešu pieļautās nopietnās kļūdas.

Lai gan disciplināri sodīt par šīm kļūdām tiesnešus vairs nav iespējams noilguma dēļ, šie pārkāpumi tomēr nepaliks vienkārši pagātne. Ir noskaidroja, ka tiesnešu Kvalifikācijas kolēģija, kas reizi piecos gados izvērtē katra soģa profesionalitāti, plāno Tieslietu padomes ziņojumu ņemt vērā nākamajā tiesnešu vērtēšanas reizē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu