Režisore Roze Stiebra saņem Animācijas festivāla balvu par mūža ieguldījumu • IR.lv

Režisore Roze Stiebra saņem Animācijas festivāla balvu par mūža ieguldījumu

Roze Stiebra. Publicitātes foto

Degsme un neatlaidība – šīs ir īpašības, ko novērtējuši Fredrikstades Animācijas festivāla žūrijas locekļi, piešķirot latviešu animācijas filmu režisorei Rozei Stiebrai balvu par mūža ieguldījumu. Festivāls izceļ Rozi Stiebru kā vienu no Baltijas animācijas lielākajām zvaigznēm, kas turpina iedvesmot nākamo paaudžu māksliniekus. Saņemot šo balvu režisore laureātu sarakstā nostājas līdzās “Disney”, “Pixar” un citu pasaulē  pazīstamu studiju animācijas meistariem, informē Stiebras jaunās animācijas filmas komunikācijas pārstāve Elizabete Lazda.

Festivāla žūrija augstu novērtējusi Rozes Stiebras darbaspējas un jaunu izteiksmes formu meklējumus, kā arī spēju savos darbos ievīt metaforisku valodu un kultūras tradīcijas, kas palīdzējušas latviešu tautai saglabāt savu identitāti padomju laikos. Žūrijas priekšsēdētāja Trīne Vallevīka Hobjērga, pasniedzot balvu Rozei Stiebrai, uzsvēra, ka “Rozes Stiebras devums Latvijas un Baltijas animācijas nozarei ir neaptverams. Režisore, kas veidojusi neskaitāmas animācijas filmas un saņēmusi daudzus nozīmīgus apbalvojumus, pamatoti uzskatāma par iedvesmas avotu Baltijas animācijas meistariem daudzu gadu garumā. Viņa palīdz plaukt animācijas nozarei reģionā vēl šobrīd”.

Pati režisore atzīst, ka galvenā motivācija darba turpinājumam ir vēlme strādāt pie arvien jauniem, aizraujošiem projektiem, kā arī nepārtraukti augt un attīstīties, neapstājoties pie jau padarītā. “Šī vēlme neizbēgami pārņem ik reizi, kad viena filma pabeigta un laiks sākt nākamo,” saka Stiebra.

Režisores jaunākā animācijas filma “Saule brauca debesīs” pirmizrādi pieredzēs šogad 15. novembrī. Tā būs Stiebras veltījums Latvijai simtgadē. Tā ir piedzīvojumu filma lieliem un maziem skatītājiem, kas tapusi pēc folkloras motīviem.

Režisore Roze Stiebra animācijas filmas veido jau kopš 1969. gada. Viņas vadībā tapuši tādi leģendāri latviešu animācijas darbi kā “Ness un Nesija”, “Kaķīša dzirnavas”, “Suns Funs un vējš”, “Zaķīšu pirtiņa” u.c. Režisore vairākkārt saņēmusi Nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps” kā labākās animācijas filmas režisore un 2017. gadā saņēma šo balvu arī par mūža ieguldījumu. Roze Stiebra 2003. gadā apbalvota ar  IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

Fredrikstades Animācijas festivāls ir lielākais un vecākais šāda veida festivāls Ziemeļvalstu reģionā. Kopš 1994. gada tas ik novembri norisinās Fredrikstadē, Norvēģijā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu