EP Saharova balva piešķirta Krievijā ieslodzītajam režisoram Sencovam • IR.lv

EP Saharova balva piešķirta Krievijā ieslodzītajam režisoram Sencovam

Oļegs Sencovs. Foto: Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) prestižā Andreja Saharova cilvēktiesību balva ceturtdien piešķirta Krievijā ieslodzītajam ukraiņu režisoram Oļeham Sencovam, ziņo LETA/AFP.

“Oļehs Sencovs ir sirdsapziņas cietumnieks un godīgs un nevainīgs cilvēks,” paziņoja Eiropas Tautas partijas (ETP) deputāts Eduards Kukans, piebilstot, ka Eiropas Savienība viņa lietu ir raksturojusi kā “starptautisko tiesību un elementāro tiesas standartu pārkāpumu”.

Saharova balvas finālistu sarakstā kopā ar Sencovu bija arī marokāņu aktīvists Nasers Zefzafi un 11 migrantu glābšanas organizācijas.

Sencovs tika aizturēts 2014. gada 11. maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par “teroraktu plānošanu”, un 2015. gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

42 gadus vecais režisors 14. maijā pieteica badastreiku, kuru ievēroja vairāk nekā 140 dienas, pieprasot, lai Krievija atbrīvo visus ukraiņu politieslodzītos.

Pērn Saharova balvu saņēma Venecuēlas demokrātiskās opozīcijas pārstāvji, bet 2016. gadā Irākas cilvēktiesību aktīvistes, kas palīdzēja no teroristu grupējuma “Islāma valsts” cietušajiem.

EP Saharova balva tika iedibināta 1988.gadā, un tā tiek pasniegta par izcilu ieguldījumu cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzībā. Balvas ieguvējs saņem arī 50 000 eiro lielu prēmiju.

Prēmijas piesniegšanas ceremonija paredzēta 12.decembrī.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu