Kā ieekonomēt uzņēmumu laiku un naudu? • IR.lv

Kā ieekonomēt uzņēmumu laiku un naudu?

Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Artūrs Ernštreits

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” izmaiņu izziņošana ne agrāk kā četrus mēnešus pirms to stāšanās spēkā ieekonomētu valsts pārvaldes, grāmatvežu un sistēmu izstrādātāju laiku, naudu un mazinātu stresu.

Pēdējo piecu gadu laikā dažādas būtiskas nodokļu izmaiņas veiktas 49 reizes. Tā ir saskaitījusi Latvijas grāmatvežu asociācija. Piemēram, likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” pēdējos četros gados vien ir mainīts 11 reizes. Protams, lai nodokļu sistēma atbilstu aktuālajai tirgus situācija, izmaiņas likumos ir nepieciešamas, taču vai tiešām ir nepieciešams šāds ritms?

Lielāko stresu un zaudējumus uzņēmēji un grāmatveži pēdējā gada laikā piedzīvoja pēc nodokļu reformas. Nodokļu sistēmai laika gaitā ir jāmainās, tomēr pārmaiņām jābūt pārdomātām, ļaujot organizācijām tām sagatavoties un pielāgoties.

Piemēram, pērn tikai 6. decembrī tika publicēts datu apmaiņas faila formāts, kas nepieciešams, lai datus varētu importēt uzskaites sistēmās. Daudzas IT sistēmas nepaspēja savlaicīgi tikt galā ar šo uzdevumu, tāpēc klientiem bija jāizmanto izdrukas un lineāls, lai ievadītu datus. Tās bija vismaz piecas liekas minūtes katram darbiniekam – Latvijā ir apmēram 830 000 nodarbināto. Tātad kopējie zaudējumi ir vairāki mēneši pilna laika darba dienu.

Kā rāda VISMA pieredze, pat, ja izmaiņas likumos tiek pieņemtas pusgadu pirms to stāšanās spēkā, papildinošie grozījumi un skaidrojumi top īsi pirms to stāšanās spēkā. Līdz ar to pietrūkst laika, lai izmaiņām spētu kvalitatīvi sagatavoties. Tas nozīmē, ka grāmatvežiem un IT sistēmu izstrādātājiem ir vidēji tikai viens mēnesis, lai pielāgotu sistēmas jaunajām prasībām. Taču ar mēnesi nepietiek, lai iepazītos ar izmaiņām, pielāgotu sistēmas, grāmatveži varētu iziet apmācības, pārveidotu savu uzskaiti un pielāgotos jaunajām atskaitēm. Rezultātā daudzām iesaistītajām pusēm gandrīz kā studentiem – pēdējā brīdī pirms eksāmena – jāpavada garas virsstundas, apgūstot apjomīgu un pēdējā brīdī izziņotu informāciju.

Nekaitētu arī, ja pirms izmaiņu ieviešanas, atbildīgās instances savlaicīgi konsultētos par piedāvāto izmaiņu efektivitāti ar grāmatvežiem un IT sistēmu izstrādātājiem. Parasti asociācijas tiek iesaistītas pēkšņi, lūdzot dažu dienu laikā izteikt viedokli par sarežģītiem jautājumiem.

Lai risinātu likumu neprognozējamības problēmu, VISMA ir izveidojusi iniciatīvu Mana Balss platformā “Par savlaicīgām nodokļu un nodevu izmaiņām”.  Mērķis ir panākt, ka nodokļu un nodevu likmes, aprēķina un iekasēšanas kārtība, kā arī datu apmaiņas formāti ar elektronisko deklarēšanas sistēmu (eds.gov.lv), stājas spēkā ne agrāk kā četrus mēnešus pēc grozījumu izdarīšanas vai informācijas publicēšanas elektroniskajā deklarēšanās sistēmā.

Uzlabojot izmaiņu ieviešanas kvalitāti, rastos virkne ieguvumu

Pirmkārt, samazinātos negatīvais viedoklis par izmaiņām, kā arī palielinātos uzticība valsts struktūrvienību darbam. Liela daļa ārvalstu investoru, kas vēlētos investēt Latvijā, atzīst, ka nodokļu sistēma ir nekvalitatīva (43% ārvalstu investoru) vai tikai daļēji atbilstoša (40%) (FICIL Sentiment Index 2017), ar kvalitāti saprotot gan nodokļu izmaiņu būtību, gan izmaiņu progozējamību kā tādu.

Otrkārt, patlaban pielāgošanās visām izmaiņām rada nevajadzīgus zaudējumus. Tas ir laiks un nauda, ko uzņēmumi varētu izmantot, lai labāk pielāgotos citām ārējās un iekšējās vides izmaiņām, piemēram, jaunu tehnoloģiju adaptācija un ieviešana vai savu procesu, pakalpojumu analīzi, ar mērķi padarīt tos konkurētspējīgākus. Nepārtraukta un sasteigta pielāgošanās likumdošanas izmaiņām organizācijas konkurētspējīgākas nepadara.

Treškārt, mazinātos stress un pēdējā brīža kļūdu skaits, jo bieži vien pat atbildīgās institūcijas nespēj izmaiņas savlaicīgi paskaidrot, un nereti skaidrojumi atkārtoti mainās.

Protams, nodokļu likumu izmaiņu prognozējamība nepadarītu uzņēmējdarbības vidi simtprocentīgi pievilcīgu investoriem un funkcionālu no uzņēmēju perspektīvas. Tomēr tas būtiski optimizētu darbu un izmaksas, kā arī būtu solis uz priekšu efektīvākai likumdošanas sistēmai.

 

Autors ir VISMA Latvia produktu vadītājs

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu