Gaišu ceļu, večuk! • IR.lv

Gaišu ceļu, večuk!

4
Anda Burve-Rozīte

Mūziķis un LTV raidījuma Gudrs, vēl gudrāks vadītājs Valters Frīdenbergs aizgāja mūžībā neilgi pirms 31. dzimšanas dienas. Aiz viņa paliek mūzikas hiti, lieliski vadīti raidījumi un pāri visam — sajūta, ka nodzīvota īsa, bet laba dzīve

Nepilnas 24 stundas par vēlu — Valtera kolēģa un drauga gandrīz visa mūža garumā Kārļa Būmeistera lidmašīna no Briseles nosēdās Rīgā jau tad, kad Valters Frīdenbergs bija aizgājis mūžībā. Viņi bija nešķirams duets no divu gadu vecuma bērnu ansamblī Dzeguzīte. Vēlāk kopā izveidoja jauniešu grupu Putnu balle, bet 2005. gadā Valters un Kaža kā Latvijas pārstāvji kāpa uz skatuves Eirovīzijas finālā Ukrainā ar dziesmu The War Is Not Over. Darbojās mūzikā, bet līdztekus izstudēja pavisam citas jomas: Valters — politoloģiju, Kārlis — ekonomiku un sociālās zinātnes. Abu profesionālā darbība saistīta gan ar žurnālistiku, gan politiku: Valters sešus gadus vadīja LTV1 populāro raidījumu skolēniem Gudrs, vēl gudrāks, bet Kārlis nu jau četrus gadus dzīvo un strādā Briselē — ir Eiroparlamenta ECR grupas preses sekretārs.

Pēdējās mūža nedēļas pavadot Onkoloģijas centra 4. nodaļā, Valters ļoti gaidīja Kārli. Telefonsakaros 15. un 16. oktobrī abi bija ik pēc dažām stundām — Valtera līgava Kristīne un grupas Tumsa menedžeris kinorežisors Mareks Bērents, kuri pārmaiņus dežurēja pie Valtera gultas, Kārlim stāstīja, kā draugs jūtas. Kristīne Valteram lasīja priekšā Kārļa uzmundrinājuma vēstuli. 17. oktobra dienasvidū Valters aizmiga mūžīgā miegā. 18. oktobrī Kārlis ielidoja Latvijā. Tas, ka drauga vairs nav, aizvien šķiet nereāli. «Nevaru saprast, kā tas būs, ka 60 gados vairs nevarēsim kopā nodziedāt The War Is Not Over saviem bērniem un mazbērniem,» Kārlis saka.

Valtera Frīdenberga dzīves beigas bija sāpīgs brīdis ne tikai pašiem tuvākajiem un mūziķu saimei, bet visai Latvijai. Kad pagājušā gada rudenī mūziķis publiski atklāja, ka saslimis ar ļaundabīgu audzēju un vērsās pie sabiedrības ar lūgumu ziedot naudu ārstēšanai Šaritē klīnikā Vācijā, atsaucība un laba vēlējumi bira kā no pārpilnības raga. Notikušais šķita dzīves netaisnība ne tikai Valtera jaunības dēļ, bet arī tāpēc, ka visi, kas vien mūziķi iepazina, varēja sacīt — ļoti sirsnīgs, izpalīdzīgs. Tāds, kurš nekad nesūdzas par grūtībām. Daudzus gadus Valters bija vadījis labdarības akcijas, aicinot palīdzēt smagi slimiem bērniem. Par savu slimību viņš uzzināja 2016. gadā. Kā sataustīja bumbuli vēdera apvidū, tā tūdaļ apzinīgi devās pie ārsta.

2017. gada rudens nogalē pēc operācijas un astoņiem ķīmijterapijas kursiem Latvijā, kad slimība neatkāpās un metastāzes parādījās arī limfvados, viņš izlēma ārstēšanos turpināt Vācijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu