VIDEO: Andris Vilks: Pēc tīriem tirgus principiem grāmatām būs ļoti grūti izdzīvot • IR.lv

VIDEO: Andris Vilks: Pēc tīriem tirgus principiem grāmatām būs ļoti grūti izdzīvot

9
Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks. Publicitātes foto

“Pēdējo gadu pētījumi rāda, ka četru, piecu gadu laikā ir strauji samazinājusies e-grāmatu iegāde. Tas liecina, ka daļa no tiem, kuri lasa grāmatas, ir atgriezušies pie iespiestajām grāmatām,” – tā projekta “Bibliotēka” video intervijā saka Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks. Viņš arī norāda uz Latvijas tirgus specifiku – mazā tirgus dēļ drukāto grāmatu izdošanai ir un būs nepieciešams atbalsts.

“Mazo nāciju problēma ir tā, ka tirāžu limiti ir ļoti lieli. Tāpēc iespiestajām grāmatām ir nepieciešams papildus atbalsts. Vai tas nāk no valsts, vai no kādas citas puses, tas ir būtiski,” intervijā stāsta Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors. “Ir vairākas svarīgas grupas, kurām atbalsts ir nepieciešams. Tās ir grāmatas ar kultūrvēsturisku nozīmi. Svarīgs mērķis ir arī latviešu valodas saglabāšana.”

Intervijā Andris Vilks arī stāsta par kādu Latvijas lasīšanas fenomenu – mūsu valsts inteliģences slānis ir veidojies “no pašiem pamatiem, no pašas apakšas, no pašas tautas dzīlēm. Latvijā salīdzinoši agri tika izveidotas skolas, tāpēc visu sabiedrības slāņu latvieši prata lasīt un rakstīt jau ļoti agrīnā periodā.” Viņš atklāj arī citus interesantus faktus par latviešu literatūras un grāmatu lasīšanas kultūras attīstību. Video interviju var noskatīties projekta “Bibliotēka” mājas lapā www.manabiblioteka.lv.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktora Andra Vilka video intervija skatītājiem tiek piedāvāta Baltic International Bank organizētā projekta “Bibliotēka” ietvaros.

Komentāri (9)

Sskaisle 17.10.2018. 11.43

JA KONKRĒTI PAR VILKU –
Lūk, piekrītu praktiski visam, ko kungs stāsta. Mēs Latvijas valsti spējām nodibināt un spējām piedzīvot starpkaru uzplaukumu par spīti 1.pasaules kara nāves izkaptei un uz Krieviju aizrautai ekonomikai – ļoti lielā mērā pateicoties tam, ko VILKS nosauc par horizontālo izglītības un horizontālās kultūras līmeni. Pateicoties tam, ka latviešu zemnieki bija izglītotāki pat par franču zemniekiem.

Šodien – t.i. – atjaunotajā un čekistu – naciķu pārvaldītajā valstī nav vairs ne horizontāles, ne vertikāles – ir liela bļoda – ap kuru ērti ir iekārtojušies kultūras bekoni = bļodlaižas un skaisti no tā dzīvo. Ja tautai ir nauda – tad kaut ko no tās bļodas satura dabūn – ja nē – tad tik dzird par dzīrēm ap to

un tas ir noziedzīgi – ja to vērtējam tautas – latviešu tautas nākotnes perspektīvē

tas ir noziedzīgi
es būtu laimīga , ka kultūras nozare netiktu uzticēta vairs NA – varbūt mēs iegūtu jaunu elpu, jaunu perspektīvu

+3
0
Atbildēt

0

Sskaisle 17.10.2018. 16.45

šīs nedēļas IR IZLASĪJĀT?
Zane Radzobe 10. oktobris 11.55

Print Friendly, PDF & Email

Izlozēt savu stāstu — kā tapa kaimiņvalsts simtgades teātra programma

Latvijas teātriem šī būs īstā simtgades sezona. Tikmēr igauņi savējo jau nosvinējuši ar vērienu — ar iestudējumu ciklu Stāsts par gadsimtu. Projekts savā ziņā līdzinās mūsu literātu veltījumam Latvijai — romānu sērijai Mēs. Latvija, XX gadsimts. Atšķirība tikai tā, ka rakstnieku darbi rāda drīzāk vienas paaudzes un individuālu mākslinieku skatījumu uz vēsturi, bet kaimiņiem padevies kas ieceres vērienā un izpildījumā grandiozs: iekļaut visus, kas bijuši gatavi līdzdarboties, — dažādas paaudzes, tautības un pieredzes. Šī 13 izrāžu sērija ir Igaunijas momentuzņēmums, kas vērotājam no malas ļauj salīdzināt, kā līdzīgo vēsturi pārdomājam paši.

+2
0
Atbildēt

0

Sskaisle 17.10.2018. 11.34

mēs visi ļoti labi zinam, ka Latvijas valsts no Simtgades – 6 milj ir novēlējusi svinešanai

es jau esmu visas asaras izraudājusi un sev matus un drēbes noplēsusi bēdās un žēlumā par to, ka no šiem 6 mijl !!! – man nav ticis nekas – nu pilnīgi un galīgi nekas …

lai manas ciešanas būtu pilnskanīgākas – lai dziļāk sāpētu – lūk, ko kaimiņi dara savās simtagdēs –

Viļņā –

https://libeskind.com/work/modern-art-center-vilnius/

Tallinā – 35 km no Tallinas

https://www.arvopart.ee/en/

Mums – latviešiem – Latvijas valsts simtgadē – tukšītis – piga –

tāda lūk, NA – sūda patriotu kultūrpolitika

+2
0
Atbildēt

2

    puika > Dusma 18.10.2018. 04.08

    Nebēdā. Arī tur Tevi bez maksas iekšā nelaidīs. :)

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > puika 18.10.2018. 09.49

    puika, tev kāds ir teicis, ka tu esi nepatīkams?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    J.šveiks > Dusma 17.10.2018. 13.35

    vakar medijos pavīdēja ziņa par to ka valsts kontroles slēdziens par šo sešu milj , reviziju noslepenots , … ka vienmēr , valsts aptīrīšana tiek noslepenota sākot ar prezidentu dzīvokļos remonta laikā iebūvēto atejpodu cenām , vai tas nav smieklīgI ? protam atklāti mēdīt kaimiņu izšķērdības ir veselīgi , kā piemēram tika bildēts Janukoviča zelta atejpods , starpcitu kad kratīja jezdakovas mitekli tad tur ar esot atrasts zelta atejamais trauks , tikai ievērojami mazāks par janukoviča , lepni ndzīvojam , bet raksta ka nabago mums vairāk ES

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu