Nevis vēlamais, bet iespējamais • IR.lv

Nevis vēlamais, bet iespējamais

22
Jānis Bordāns. Foto — Kristīne Madjare
Pauls Raudseps, Aivars Ozoliņš

Jaunās konservatīvās partijas līderis Jānis Bordāns par valdības veidošanu, Kaimiņa izdošanu, attieksmi pret sabiedriskajiem medijiem un attiecībām ar Poliju

Saeima fragmentēta, nepārprotamu līderu nav. Šajā varas vakuumā kā pirmais ar konkrētiem priekšlikumiem par jaunas valdības veidošanu jau drīz pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas parādījās Jaunās konservatīvās partijas līderis un premjerministra amata kandidāts Jānis Bordāns. Un uzreiz ar savām aktivitātēm izsauca vēl vairāk jautājumu.

Nav skaidrs, vai Bordāns tiks tālāk par šiem pirmajiem soļiem — sarunām ar visām Saeimā ievēlētajām partijām (izņemot Saskaņu) un ministru amatu dalījuma priekšlikumu. Tomēr dabiski, ka JKP rīcība pirmajā nedēļā pēc vēlēšanām liek atgriezties pie jautājumiem gan par tās programmatiskajiem uzstādījumiem, gan par mērķiem, jo ir viena lieta par tiem spriest priekšvēlēšanu gaisotnē, pavisam cita — tos censties realizēt jau pēc deputātu vietu sadales. Atbildes uz šiem jautājumiem būs aktuālas neatkarīgi no tā, vai JKP valdību vadīs, tajā tikai piedalīsies, vai arī uz tās veidošanu noskatīsies no malas. Tāpēc pirmdienas rītā devāmies intervēt Bordānu.

Piektdien preses konferencē teicāt, ka valdībai būtu jābūt «misijai». Ņemot vērā raibo politisko spektru, kādi jautājumi varētu vienot jūsu vadīto koalīciju?
Mēs uzskatām, ka vienot var tiesiskums un efektīva pārvaldība. Ir vairākas lietas, kuras gandrīz visas jaunās partijas iezīmējušas vēlēšanu kampaņā. Tas pats OIK, dzelzceļa elektrifikācija, atsevišķi iepriekšējo valdību sāktie projekti, kur ir vismaz nesaimnieciskums, bet varētu būt arī korupcija.

Piektdien preses konferencē teicāt, ka ZZS neņemšana valdībā ir principa jautājums. Vai tos pašus principus varētu attiecināt arī uz KPV LV, par kuras diviem vadītājiem ir aizdomas par iespējamiem kriminālnoziegumiem un kurai arī, iespējams, ir ietekmīgi sponsori?
Es domāju, ka tikpat labi varam runāt arī par Attīstībai, kurai arī, iespējams, ir ļoti ietekmīgi sponsori.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu