Desmitgades stils. 1970—1979 • IR.lv

Desmitgades stils. 1970—1979

Marija Leskavniece

Nākamajās četrās nedēļās — par dzīvi katrā no mūsu valsts desmitgadēm: ikdiena, kultūra, mode un paradumi. 70. gadus raksturo arvien lielāka nesakritība starp padomju valsts centralizētajiem plāniem, kuros apjomi aizvien tiek kāpināti, un iedzīvotāju reālo dzīves līmeni. Tomēr pa dzelzs priekškara spraugām iepūš Rietumu vēsmas — PSRS nonāk gan 100 rubļu vērtas džinsa bikses, gan ārzemju videoklipi un Pepsi-Cola.

Lepnais žigulis
Neilgi pēc tam, kad par godu Ļeņina 100. dzimšanas dienai 1970. gadā ir saražots pirmais žigulis VAZ 2101, šis pārticības un veiksmes simbols parādās arī Rīgas ielās. Lai gan ne tik prestižs kā Volga, automobilis tik un tā ir grūti iegūstama prece — nepieciešams stāties garā rindā, ko organizē darbavietas arodbiedrība, vai īpašas veiksmes gadījumā saņemt ārpuskārtas iespēju iegādāties auto par priekšzīmīgu darbu. Tomēr mašīna nav lēts prieks — žigulis maksā vairāk nekā piecus tūkstošus rubļu, bet Volga vēl dārgāk.

Pepsi Tallinā
Gandrīz visās Rīgas nomalēs izpletušies guļamrajoni un rodas vajadzība pēc dažādiem sadzīves pakalpojumiem un atbilstošas infrastruktūras, kas atrastos līdzās dzīvojamajām mājām. Lai apmierinātu pieaugošās iedzīvotāju vajadzības, tiek izstrādāts universālveikalu projekts. Pirmais jaunā parauga veikals, kurā norēķini notiek nevis vairs atsevišķajos stendos, bet pie kādas no 14 veikala kasēm par visiem pirkumiem kopā, tiek uzcelts 1974. gadā Juglā. Vēlāk šis veikals Tallina ir arī pirmā vieta, kur Latvijā nopērkama Igaunijā ražotā Pepsi-Cola.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu