Pieredzes stāsts: ceļš līdz basketbola aģenta profesijai • IR.lv

Pieredzes stāsts: ceļš līdz basketbola aģenta profesijai

Topošais basketbola aģents Juris Kalniņš (no labās) kopā ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni. Publicitātes foto
Juris Kalniņš

Mūs vienmēr ir iedvesmojuši cilvēku veiksmes stāsti, tie palīdz apzināties un saprast, ka dzīvē viss ir iespējams. Citiem paveicas vairāk, citiem mazāk, bet ar vēlēšanos un ieguldīto darbu var izdarīt lielas lietas un gūt panākumus.

Profesionāls sports nav iedomājams bez sporta aģentu līdzdalības, kuri sekmē savu klientu jeb profesionālu sportistu darbību un attīstību gan komandu, gan individuālajos sporta veidos, palīdzot veidot dialogu un vadot dažādus procesus starp komandu, klubu vai organizāciju un sportistu.

Līdz basketbola aģenta profesijai

Mana basketbolista karjera beidzās, tā īsti nesākoties, jo tika veikta nopietna muguras operācija, kurai sekoja garš rehabilitācijas process cerībā, ka varētu atgriezties basketbola laukumā. Bija jāizdara izvēle – riskēt un mēģināt, vai tomēr nē. Kā prioritāti izvirzīju savu veselību, liekot punktu profesionālajam sportam. Tomēr mīlestība pret basketbolu nekur nebija pazudusi, vēlējos strādāt ar uzņēmējdarbību saistītā vidē.

Esmu izmēģinājis dažādus darbus – bijis veikala pārdevējs, bārmenis, taču ļoti ātri sapratu, ka tas nav domāts man. Sekoja trenera karjera, strādāju ar jaunajiem basketbolistiem. Kopā ar draugu paralēli īstenojām savu pirmo biznesu – pasākumos tirgojām saldējumu, tas bija interesanti un tika iegūta laba pieredze, taču nolēmām, ka šis bizness jāmet pie malas un jāsāk kas nopietnāks, tāpēc nodibinājām firmu un tirgojām sportam nepieciešamās preces, sākot no inventāra un beidzot ar sporta vitamīniem. Pēdējos divus gadus esmu bijis basketbola kluba „Jēkabpils” direktors un vadījis dažādas organizācijas, bet vienmēr bija sajūta, ka tas nav tas, ko vēlos darīt ilgtermiņā, ka mana vieta un nodarbošanās ir citur.

Noslēdzot basketbolista karjeru, saglabāju kontaktus ar savu basketbola aģentu Raivi Ušacki, mums abiem ir līdzīgs domu gājiens un skatījums par lietām. Raivis deva pašu galveno – iespēju piedalīties aģentūras darbā. Laika gaitā sapratu, ka man tas patīk, visas iegūtās zināšanas šeit noder. Drīzumā iegūšu licenci un oficiāli varēšu saukt sevi par aģentu uz pilnu slodzi. Man ir paveicies, ka ir savs mentors un varu mācīties no Latvijas spēcīgākā basketbola aģenta Raivja Ušacka.

Ikdiena aģenta dzīvē

Aģenta darbs ir diezgan neparedzams. Neatņemama aģenta darba sastāvdaļa ir biežie lidojumi ārpus Latvijas. Jāsaprot, kuri pienākumi ir steidzamāki, kuri nē, jāizvērtē prioritātes. Nepareiza plānošana un domāšana var novest pie neproduktīva darba, kas rezultējas ar neapmierinātiem basketbola klubiem, spēlētājiem un kolēģiem. Ir jābūt gatavam rīkoties un reaģēt, jo problēmas var rasties pēkšņi, turklāt šādā darbā nav noteiktu brīvdienu. Problēmas mēdz būt dažādas: spēlētāju līgumu un finanšu problēmas, arī spēlētāju sadzīves problēmas un sniegums laukumā. Galvenais instruments šādā biznesā ir laiks un tā produktīva izmantošana.

Divas galvenās lietas – 100% neatkarība ikdienā un iespēja būt basketbola vidē. Gūstu gandarījumu brīdī, kad redzu, ka mūsu spēlētāji aizvada veiksmīgas spēles un sezonas. Man ir dota lieliska iespēja palīdzēt jaunajiem spēlētājiem attīstīties un sasniegt augstus mērķus basketbolā. Dažkārt spēju dot viņiem kaut ko no savas pieredzes, palīdzot ikdienišķās lietās. Liels gandarījums ir redzēt, kā spēlētājs progresē un apzināties, ka esi daļa no viņa panākumiem.

Latvijas mērogā kopumā iespaids par aģentu darbu dažkārt rodas negatīvs, jo šī vide ir nedaudz sabojāta – ir cilvēki, kas basketbola aģentu nozares reputāciju velk uz leju, koncentrējoties uz savu materiālo labumu. Ir nedaudzi aģenti, kuriem ir licence un kuri var sevi saukt par aģentu, kas diendienā tiešām domā un cīnās par saviem spēlētājiem. Aģentam svarīgi ir veidot un saglabāt savu reputāciju, lai spēlētāji un viņu klubi būtu apmierināti ar aģenta darbu. Reputāciju iegūt ir ļoti grūti, taču pazaudēt var pavisam ātri.

Prognozēt vienmēr ir grūti, bet ticu, ka Latvijas basketbola izlase iekļūs Pasaules kausā. Jaunā kvalifikācijas sistēma nedaudz maina lietu kārtību, ņemot vērā, ka daudzi vadošie izlases spēlētāji netiek uz kvalifikācijas spēlēm, taču tā ir iespēja sevi pierādīt spēlētājiem, kuru loma iepriekš nebija tik augsta. Priecē, ka uz mājas spēlēm ir skatītāju pilnas „Arēna Rīga” tribīnes.

Latvijā ir ļoti labi spēlētāji, par to liecina arī Eiropas čempionāts basketbolā, kurā izcīnījām piekto vietu. Mūsu komanda un spēlētāji uz Eiropas labāko komandu fona izskatījās lieliski. Ja raugāmies globālā līmenī, salīdzinot Latvijas basketbola līgu līmeni ar citu valstu līgu attīstību, piemēram, Lietuvas, šajā ziņā mēs vēl atpaliekam, organizētība un komandu budžeti mūsu kaimiņvalstī ir līmeni augstāk. Šosezon Latvijas basketbola līga apvienojās ar Igaunijas basketbola līgu, un tas ir labs sākums progresam.

 

Autors ir topošais basketbola aģents, biznesa augstskolas “Turība” absolvents

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu