Ballīte ar sekām • IR.lv

Ballīte ar sekām

1
Elgars Felcis. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Puķe

Fabriku skursteņus no Eiropas pārceļot uz Ķīnu, planētas līmenī nav rasts risinājums. Diskusijas kļūst arvien sarežģītākas. Tā brīdinošo starpvaldību klimata ziņojumu komentē pētnieks Elgars Felcis

Elgars Felcis Skype kamerā parāda milzīgu krūzi — melnā tēja ar pienu. Ieradums no laika, kad viņš studēja socioloģiju maģistrantūrā Varvikas Universitātē Anglijā. «Ieskaitot Erasmus studentu apmaiņu Kopenhāgenas Universitātē, esmu studējis piecās dažādās universitātēs piecās Eiropas valstīs,» latvietis moži iesmejas. Krakovā, kur viņš ar ģimeni ciemojas pie sievas vecākiem, ir astoņi no rīta. Elgars paspējis uzkost siermaizi un redīsu. Bērni, kas ieskrien paskatīties uz tēva sarunas partneri datora ekrānā, našķojas ar zemnieku tirdziņā pirktām plūmēm. Brokastu paradumi Polijā esot visai līdzīgi Latvijai, taču Felču ģimene visur būs izņēmums. Piemēram, viņi neēd jūras un okeāna zivis, jo tajās pastiprināti uzkrājas vides piesārņojums. Plus — sālsūdens baseini ir kritiski izzvejoti.

Elgars par šīm lietām spēj runāt kompetenti. Viņš ir doktorants Vāgeningenas Universitātē Nīderlandē, starpdisciplinārs ilgtspējas zinātnieks. Starptautiskā projektā SUSPLACE Vāgeningenas un Latvijas Universitātes paspārnē pēta arī klimata pārmaiņas. Protams, ar profesionālu interesi sekoja līdzi ANO izveidotā Starpvaldību klimata pārmaiņu paneļa (IPCC) ziņojumam, kas nāca klajā pagājušajā nedēļā. Tam bijusi rezonanse arī Polijas medijos.

Pasaules vadošie klimata zinātnieki brīdināja, ka, neko nedarot, 12 gadu laikā globālā sasilšana var pārsniegt 1,5 grādus Celsija virs pirmsindustriālās ēras līmeņa, šobrīd tā jau sasniegusi vienu grādu. Kāpjošā līkne draud ar ekstrēmu karstumu, sausumu, plūdiem un nabadzības riskiem lielā daļā zemeslodes.

«Risku augšējā skala, ko nevar izslēgt, — vides, ekosistēmu un sabiedrības sabrukums,» rezumē Elgars. «Par šīm problēmām vislielākajā mērā atbildīgas attīstītās valstis: ASV un ES, kas vēsturiski visvairāk radījušas oglekļa dioksīda izmešus. Tas, ka ES skursteņi un gaisa piesārņojums ir pārcelts uz Ķīnu, nenozīmē, ka planētas līmenī viss ir atrisināts. Diskusijas kļūst arvien sarežģītākas, jo sanāk tā: mums bija ballīte, bet jums būs paģiras. Varbūt jums vēl nav tāda komforta līmeņa kā mums, bet jūs to arī nedrīkstat atļauties, planēta to nepieļauj!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu