Vissliktākais scenārijs • IR.lv

Vissliktākais scenārijs

Pauls Raudseps

Kas cietīs no viscietākā Brexit?

Pagājuši nu jau vairāk nekā divi gadi, kopš Lielbritānijas vēlētāji ar nelielu vairākumu referendumā atbalstīja izstāšanos no Eiropas Savienības, tomēr vēl aizvien neviens no būtiskākajiem ar Brexit saistītajiem jautājumiem nav atrisināts. Nav gala vienošanās par noteikumiem, uz kuru pamata Lielbritānija un ES pārtrauks savas savstarpējās saistības 2019. gada 29. martā, kad Brexit stāsies spēkā. Nav skaidra attiecību modeļa, kas starp abām pusēm tiks ieviests pēc šī datuma, kas strauji tuvojas. Nav ticama plāna, kā novērst Īrijas Republikas un Ziemeļīrijas robežas atjaunošanu, ko visi iesaistītie atzīst par bīstamu mieram šajā daudz cietušajā Apvienotās Karalistes provincē.

Tikai šā gada jūlijā britu premjerministre Terēza Meja beidzot nāca klajā ar priekšlikumu par nākotnes attiecībām starp Lielbritāniju un ES. Tas ieguvis iesauku «Čekersas plāns», jo tika publiskots britu premjeres ārpilsētas rezidencē Čekersā (Chequers). Plānā Meja piedāvāja saglabāt britu līdzdalību ES kopējā preču tirgū un nodrošināt «neredzamu robežu» Īrijā, bet vienlaikus pārtraukt brīvo darbaspēka un pakalpojumu kustību. Jau no paša sākuma bija skaidrs, ka šāds priekšlikums nebūs ES pieņemams, jo ir pretrunā Savienības pamatprincipam, ka kopējais tirgus ir vienots un nav iespējams sadalīt tā četras brīvības — preču, pakalpojumu, darbaspēka un kapitāla brīvo kustību. Tomēr pirmajā brīdī ES izvairījās asi kritizēt Čekersas plānu, jo šķita, ka Meja šo priekšlikumu izvirzījusi kā pirmo piedāvājumu un sarunu procesā abas puses spēs atrast vienotu risinājumu. Taču skaļā, asā kritika, kuru plānam veltījuši nelokāmie Brexit atbalstītāji viņas pašas partijā, padarījusi Meju aizvien nepiekāpīgāku, un 19. septembrī ES Zalcburgas samitā viņa paziņoja, ka pastāv tikai divas izvēles — vai nu ES pieņem viņas Čekersas plānu, vai arī notiks «cietais Brexit» un Lielbritānija nākamgad izstāsies no Eiropas Savienības bez vienošanās par attiecību šķiršanu.

Nepatīkami pārsteigtie Eiropas līderi nu skaļi pateica to, kas visiem jau agrāk bija skaidrs, — bez izmaiņām Čekersas plāns nav pieņemams.

Protams, ES ir slavena ar pēdējā brīža kompromisu panākšanu pat visstrīdīgākajos jautājumos, tomēr pēc Zalcburgas ir nozīmīgi pieaugusi iespējamība, ka saites ar Lielbritāniju varētu pārtraukt pēkšņi un pilnīgi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu