Mērenības parlaments • IR.lv

Mērenības parlaments

1
Mārtiņš Daugulis. Foto — Edmunds Brencis
Aivars Ozoliņš

Saeimā nav viena redzama vadošā politiskā spēka, toties ir atgriezušās tiesiskuma un politiskās atbildības kategorijas, secina politikas pētnieks Mārtiņš Daugulis

Sarunājos ar Mārtiņu Dauguli nākamajā dienā pēc vēlēšanām, līdzko bija zināmi to rezultāti. Viņaprāt, ilgtermiņā svētīgajai «senilitātes korekcijai», ko izdarījuši vēlētāji, rezultāts ir arī tāds, ka vairākumam ievēlēto partiju ir gandrīz vienāda ietekme, tāpēc izveidot valdību var neizdoties nevienai un var nākties beigās aicināt kādu «no Briseles».

Kā vēlēšanu iznākums atbilst jūsu prognozēm?
Pat ņemot vērā milzīgo vilkmi pēc pārmaiņām — un vārds «pārmaiņas» acīmredzot ir tā ass, ap kuru rotē visi šie notikumi —, mani mazliet pārsteidz lielais pārmaiņu vilnis, kas ir iegājis nākamajā Saeimā. Biju domājis, ka būs apmēram 50:50 vecais un jaunais sastāvs, bet šobrīd izskatās pēc divām trešdaļām «svaigu asiņu» parlamentā. Tas nozīmē, ka nomaiņas, ataudzes efekts ir ļoti būtisks Latvijas sabiedrībai. Esmu milzīgs demokrātijas atbalstītājs, ticu, ka visas vēlēšanas ir sabiedrības patieso vēlmju spogulis. Tātad mums centrālā problēma līdz šim ir bijusi senilitātes sajūta politikā, un šajās vēlēšanās esam to koriģējuši.

Kas bija lielākie pārsteigumi, ja runājam par konkrētiem politiskajiem spēkiem vai personībām?
Protams, pārsteigums ir ZZS ievērojamais kritums. Interesanti, ka ar varas partijas pozīciju, ar nosacīti labiem izaugsmes rādītājiem ekonomikā ZZS tomēr tik stipri dabūja pa mizu. Te parādās virkne jautājumu — vai tā bija pašu nespēja komunicēt, vai tomēr līdzi velkas ēna saistībā ar visām oligarhu sarunām un ne pietiekami tīru politisko spēli. Iespējams, zemapziņas līmenī rezonēja, ka pati ZZS vairs nav tik monolīta un vienota. Līdz ar to man vislielākais pārsteigums ir tas, ka varas partija var dabūt tik sliktu rezultātu.

Vai neizbrīna Jaunās konservatīvās partijas labie rezultāti?
Neizbrīna gan. Vērojot tendenci, kas nākusi no pašvaldību vēlēšanām Rīgā, tēzei par korupcijas apkarošanu potenciāls ir milzīgs. Tas, ka JKP dabūja tādu vilkmi — 16 vietas —, ir diezgan loģisks iznākums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu