Bordāns vai Gobzems? • IR.lv

Bordāns vai Gobzems?

1
Aivars Ozoliņš

Valdības izveidošanai vajadzēs «jauno» un «veco» kompromisu

Vēlētāju griba ir raiba Saeima bez acīmredzamiem līderiem, un tautas priekšstāvjiem tagad smags pirmais uzdevums — vienoties par valdību. Otrdien sarunas ar iespējamajiem partneriem sāka Jaunās konservatīvās partijas premjerministra amata kandidāts Jānis Bordāns, kuram pašlaik ir labākās izredzes saņemt Valsts prezidenta uzdevumu izveidot valdību.

Tikt veidot valdību gribētu arī partijas Kam pieder valsts, no kuras Aldis Gobzems aizbrauks jau 7. oktobrī premjerministra kandidāts. Ne viņš aizbrauks, kā bija solījis darīt, ja nedabūs 51 vietu Saeimā («atpakaļceļa vairs nav!»), nedz ir nopietns kandidāts, kā pats apgalvo, un valdības veidošanā laikam netiks tālāk par «nācijas dižāko prātu» konferenci, ar ko grasoties sākt sava Ministru kabineta darbināšanu. Lai nu turpina konferēt ar filozofu Zakatistovu un Dienas Biznesa dižgariem, tomēr viņa valdība diezin vai taptu pat pēc vairākām pudelēm no advokāta Rūdolfa Meroni vīna pagrabiem.

Taču Bordāns otrdien konsultācijas sāka tieši ar KPV, kurai jaunajā Saeimā būs tikpat vietu, cik JKP — sešpadsmit. Tomēr rēķināšana būs daudz sarežģītāka, jo aritmētika ir nepielūdzami vienkārša.

Ja rēķina kopā tikai «jaunos» spēkus, kuri nomainītu visu «veco eliti», tad, lai arī cik pielaidīgi vērtētu šo spēku jauneklīgo šķīstumu, vairākums nesanāk: JKP (16) + KPV (16) + AP (13) = 45. Turklāt valdība ir ne tikai aritmētika, un divām no šīm partijām politikā ir arī principi, programmas un ideoloģija, tāpēc šāds trīspartiju «kodols» netaps. Aritmētika piespiedīs valdības veidotāju, vai tas būtu Bordāns vai jebkurš cits, meklēt sabiedrotos arī starp «vecajiem» (NA 13 + ZZS 11 + JV 8 = 32).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu