Nevajag kautrēties par nezināšanu • IR.lv

Nevajag kautrēties par nezināšanu

2
Broņislava Sauka. Publicitātes foto
Broņislava Sauka

Nevienam nav noslēpums, ka e-pakalpojumi un digitālās tehnoloģijas ieņem arvien nozīmīgāku lomu cilvēku dzīvē. To novēroju ne tikai savā un manas ģimenes dzīvē, bet arī vērojot bibliotēkas apmeklētājus – kā mainās viņu paradumi, vēlmes un prioritātes apmeklējot bibliotēku.

Vērtējot savu pieredzi, noteikti varu apgalvot, ka digitālās prasmes jeb datorprasmes sabiedrībā attīstās. Agrāk salīdzinoši daudz cilvēku vērsās pie mums ar lūgumu organizēt individuālas konsultācijas, lai apgūtu pamata prasmes darbā ar datoru, tagad, pēc nepilna gada, šie cilvēki patstāvīgi spēj brīvi “sērfot” internetā, atrast vajadzīgo informāciju, izpildīt e-pakalpojumus un pat palīdzēt citiem.

Nenoliegšu, ka vēl aizvien pie mums nāk cilvēki, kurus iepazīstinām ar pašiem pamatiem, piemēram, kā pareizi turēt datorpeli rokā. Taču viņi ir lieli malači – nekautrējas no nezināšanas, dara kaut ko lietas labā un beigās apgūst visu nepieciešamo. Nepilna gada laikā viņi jau spēj ne tikai izmantot sociālos tīklus, bet arī, piemēram, apmaksāt savus rēķinus un pat izmantot e-pakalpojumus.

Svarīgi noticēt ieguvumiem

Ja runājam par lielākajiem e-pakalpojumu sniegtajiem ieguvumiem, noteikti tā ir mobilitāte. Patlaban situācija jau ir visai vienkārša – ja līdzi ir telefons, vari teikt, ka esi drošībā. Lai izmantotu un izjustu visus e-pakalpojumu ieguvumus, svarīgi ir pašam noticēt un saprast, ka tas ir ērti un noderīgi. To iemācīt nevar un katram pielāgošanās laiks tehnoloģijām var atšķirties, bet ieguvums būs visiem viens – ietaupīts laiks.

Visus e-pakalpojumus, ko izmantoju, pat nevaru nosaukt. Šobrīd ar pāris klikšķiem var iegādāties biļetes, apmaksāt rēķinus un daudz citu e-risinājumu, kas atrodams portālā Latvija.lv. To pašu arī palīdzam darīt iedzīvotājiem un, pateicoties digitālo aģentu mācībām, varēsim mūsu apmeklētājiem palīdzēt vēl vairāk.

Vispirms mācāmies paši

Limbažu Galvenajā bibliotēkā aktīvi darbojas “Mācību un profesionālās sadarbības centrs”, kur lielākā uzmanība tiek pievērsta dažādām mācībām un prasmju pilnveidošanai. Vispirms jaunās lietas apgūstam paši, bet pēc tam jau zināšanas nododam tālāk citiem.

Ņemot vērā, ka esam reģiona galvenā bibliotēka, kas strādā arī ar Limbažu un Alojas novadiem, organizējam daudz un dažādus metodiskos pasākumus, apmācības un kursus. Tieši bibliotekāri ir viena no mērķa grupām, kurai palīdzam apgūt jaunas vai pilnveidot jau esošās prasmes. Pēc tam jau strādājam ar mūsu apmeklētājiem un citiem interesentiem, kuriem lielākoties piedāvājam iespēju piedalīties interešu grupās, kur apgūstam konkrētas tēmas.

Datorprasmju apguvē mums ir kurss iesācējiem, kur mēs ar saviem bibliotekāru resursiem, veidojot nelielas grupiņas, palīdzam izglītoties cilvēkiem. Tāpat arī mācam valodas, jo, piemēram, angļu valoda var noderēt arī darbā ar datoru. Manā skatījumā svarīgākais ir nebaidīties no tā, ka ir lietas, ko nezini. Visu ir var apgūt, ja atradīsi sevī vēlmi attīstīties!

 

Autore ir Limbažu Galvenās bibliotēkas Apmācību un profesionālās sadarbības centra vadītāja

Komentāri (2)

Sskaisle 09.10.2018. 11.40

un ? ko darīt tiem, kuri nedzīvo Limbažos? Kuriem līdz tuvakajai bibliotēkai, kura strādā 3 dienas nedēļā , līdz 15;00, ir 20 vai pat 40 km un sabiedriskais transports nekursē un drīz arī ceļi nebūs?
viena lieta ir iemācīties klikšķināt – bet otra lieta, ko tu kliksķināsi ? labākajā gadījumā tv pulti

0
0
Atbildēt

1

    J.šveiks > Dusma 10.10.2018. 13.51

    jāiegādājas mājas internets TP-LINK , iespraud štePseli tīklā un internets neierobežots, jācer ka elektro tīkls teju katrā lauku rūkūzi ir , nu izņbemot dažus austrumpierobežā , bet tur jau lietu tv ru, un večas domā ka mūsu prezidents biedrs puķins

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu