Infografika: Kas notiks ar 5% nepārvarējušo partiju balsīm? • IR.lv

Infografika: Kas notiks ar 5% nepārvarējušo partiju balsīm?

1

Saeimas vēlēšanās šogad gaidāma liela sadrumstalotība — vairāku partiju reitingi svārstās ap 5% robežu, un daudz ir sīku sarakstu, kuriem aptaujas rāda nelielu vēlētāju skaitu. Tāpēc aktuāls ir jautājums, kas notiks ar to vēlētāju balsīm, kuras tiks atdotas par barjeru nepārvarējušām partijām?

Kā nosaka vēlēšanu likums, tās balsis, kuras nodotas par 5% barjeru nepārvarējušiem sarakstiem, netiks ņemtas vērā mandātu sadalē. Tomēr Saeimas mandātu skaits ir un paliek 100, un tos visus savā starpā sadala partijas, kuras ir pārvarējušas 5% barjeru. Tātad šīs partijas iegūst ne tikai tos mandātus, kurus tām devuši viņu pašu vēlētāji, bet arī mandātus, kurus tām “uzdāvina” sīko sarakstu atbalstītāji.

Piemēram, ja Saeimas vēlēšanās barjeru pārvarējušie saraksti savāc 85% balsu, tie iegūst ne tikai “savus” 85 mandātus, bet proporcionāli savā starpā pārdala arī atlikušos 15 mandātus, kas atbilst zem procentu barjeras palikušo sarakstu savāktajam balsu skaitam. Tāpēc, balsojot par partijām, kuras neiekļūs parlamentā, jārēķinās — faktiski tas nozīmē savu balsi proporcionāli sadalīt starp visām tām partijām, kuras parlamentā iekļūs.

Noskaties arī video par to:

Komentāri (1)

Agnis Leonoviès 05.10.2018. 11.39

Re:Baltica domā citādi. Kuram īsti ir taisnība?
https://www.youtube.com/watch?v=XW3qliuEySU

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu