Iedzīvotājiem bez pases līdz vēlēšanām jāizņem vēlētāja apliecība • IR.lv

Iedzīvotājiem bez pases līdz vēlēšanām jāizņem vēlētāja apliecība

2
Vēlētāja apliecība. Publicitātes foto
Baiba Kļava

Pirmajā nedēļā, kad varēja izņemt vēlētāja apliecības tie Latvijas balstiesīgie, kuriem nav pases, apliecības saņēmuši tikai 4823 no 62 956 iedzīvotājiem, informē Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP). Vēlētāja apliecība kā vienreizējs dokuments līdz pat vēlēšanu dienai 6. oktobrim tiek izsniegta tiem iedzīvotājiem, kuri vēlas piedalīties 13. Saeimas vēlēšanās un kuriem vienīgais personu apliecinošais dokuments ir eID karte.

Apliecības izgatavo un izsniedz PMLP.  Kopumā tas attiecas uz 62,9 tūkstošiem cilvēku jeb apmēram 4% no kopējā balstiesīgo cilvēku skaita, stāsta Centrālās vēlēšanu komisijas preses sekretāre Kristīne Bērziņa.

Vēlētāja apliecības var izņemt PMLP teritoriālajā nodaļā, kur tika izsniegta personas eID karte. Ja aizmirsies, kurā nodaļā eID karte saņemta, to iespējams izlasīt kartes otrajā pusē. Vēlētāju apliecības ir izgatavotas visiem tiem balstiesīgajiem iedzīvotājiem, kuriem nav pases, un kopš 25. septembra atrodas PMLP nodaļās. Tur iedzīvotājiem apliecības izsniedz pret parakstu.

Nav jāsatraucas par to, ka negodprātīgi varētu izņemt vairākas apliecības vai to kopijas, lai vēlēšanās varētu atdot vairākas balsis, norāda PMLP. Vēlētāja apliecības izņemšana tiek reģistrēta sistēmā, un apliecība ir viena un unikāla katrai personai, kurai ir eID karte. Tai ir visi unikālie drošības simboli, tāpat kā pasei vai pašai eID kartei. Vēlētāja apliecībā ir iestrādāti seši drošības elementi – fons sastāv no divu krāsu un uzbūves līnijām, teksts uz tās ģenerēts ar specifisku programmatūru, kods, ģerbonis, elements, kuru nosaka ar speciālu ierīci, UV gaismā redzama druka, kas atbilst augstākajiem drošības standartiem.

Dodoties uz vēlēšanu iecirkni ar vēlētāja apliecību, līdzi jāņem arī eID karte, kas būs jāuzrāda. Vēlētāja apliecībā tiks iespiests spiedogs un tā būs jāatstāj iecirknī. Bērziņa teic, ka vēlētāja apliecība ir vienreizējs dokuments, kas vēlētājam atpakaļ atdots netiek.

Patlaban vairākums cilvēku, kam tas būtu nepieciešams, nesteidz apliecības izņemt. Pēc PMLP sniegtās informācijas, pirmajā nedēļā, kad varēja izņemt vēlētāja apliecības, tās saņēmuši tikai 4823.

Salīdzinājumā ar 12. Saeimas vēlēšanām, pases nebija 27 tūkstošiem Latvijas balstiesīgo iedzīvotāju, bet vēlētāja apliecības pirms vēlēšanām izņēma tikai 5365. Uz 13. Saeimas vēlēšanām pasu nav gandrīz 63 tūkstošiem balstiesīgo Latvijas iedzīvotāju.

Šogad PMLP nodaļas strādās arī vēlēšanu dienā un vēlētāja apliecību varēs izņemt līdz plkst. 16.30, bet Rīgas 1. nodaļā – līdz pulksten 19.30.

Komentāri (2)

Pandora 03.10.2018. 19.48

Lielisks veids kā 1) atgrūst no vēlēšanām desmitiem tūkstošu vēlētāju, sevišķi gados jaunu 2) samaksāt drauga tipogrāfijai par 60 000 dokumentu nodrukāšanu 3) parādīt Latviju kā internetstulbu zemi. “Īpašā sistēmā” ne Latvijā, ne kur citur pasaulē nekādi nevar reģistrēt, ka vēlētājs ir ienācis iecirknī un svītrot viņu no vēl nenobalsojušo skaita.

Pareizi, tas nav sovjetu zaļzemnieku elektorāts.

+2
0
Atbildēt

0

Vahamurka 02.10.2018. 16.34

Nu i virsrakstiņš,bez pases vēl vajadzēšot arī vēlētāja karti izņemt,ar pasi vien nevarēšot iztikt.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu