Infografika: Kas saņems Saeimā neiekļuvušo partiju atbalstītāju balsis? • IR.lv

Infografika: Kas saņems Saeimā neiekļuvušo partiju atbalstītāju balsis?

1
Centrālās vēlēšanu komisijas publicētais partiju saraksts ar izlozētajiem 13.Saeimas vēlēšanu sarakstu numuriem. Foto: Evija Trifanova, LETA

Balsis, kuras tiks atdotas par 5% barjeru nepārvarējušiem sarakstiem, neņems vērā, dalot 100 deputātu vietas nākamajā Saeimā. Tomēr šo partiju rezultāti ietekmēs vietu sadalījumu Saeimā, jo to saņemtās balsis netieši sadalīs Saeimā iekļuvušie saraksti.

13. Saeimas vēlēšanās kandidē 16 partiju un to apvienību saraksti. Pēc socioloģisko pētījumu aptauju datiem, deviņiem sarakstiem no šiem 16 ir maz izredžu pārvarēt 5% barjeru.

Žurnāls Ir ceturtdien analizē šos deviņus sarakstus un to solījumus vēlētājiem. Taču žurnāls arī publicē statistiku par iepriekšējās Saeimās neievēlētajām partijām – cik procentu no kopējā balsu skaita tika nodotas par šiem sarakstiem. Pēdējo triju Saeimu vēlēšanās vērojams, ka par šiem sarakstiem nodotās balsis ir sarukušas un turas 40 000 – 50 000 robežās.

Visvairāk vēlētāju par ārpus Saeimas palikušajām partijām balsoja 8. Saeimas vēlēšanās – tika atdotas 156 556 balsis jeb 16% no visām. Tas nozīmē, ka 100 deputātu vietas savā starpā sadalīja partijas, kuras kopā bija ieguvušas 84% visu balsojušo atbalstu, un visvairāk papildu vietu proporcionāli ieguva vispopulārākās partijas.

Tāpēc balsot par partijām, kuras neiekļūs parlamentā, nozīmē atbalstīt tās, kuras iekļūs.

Komentāri (1)

Uldis F 27.09.2018. 12.21

Paldies par analīzi, bet aizmirsāt pieminēt, ka tā ir katra brīva izvēle par ko balsot un demokrātijas pamatprincips. Šodien “mazā” partija, bet rīt jau “lielā”. Katram jābalso tā kā viņam sirds saka, nevis par kaut kādu ZZS jo citādi balss būs izmesta (pēc jūsu teiktā)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu