Pašu sarūpēta pastardiena? • IR.lv

Pašu sarūpēta pastardiena?

1
Britu premjere Terēza Meja ierodas uz ES valstu līderu kopējo fotografēšanos neformālajā sanāksmē Zalcburgā 20. septembrī. Foto — Reuters/LETA
Peters Millers un Jorgs Šindlers, © Der Spiegel

Līdz Lielbritānijas aiziešanai no ES palikušas tikai 200 dienas, un arvien vairāk izskatās, ka tas notiks bez jebkādas savstarpējās vienošanās. Tas būs liels trieciens Eiropas Savienībai, bet vēl sāpīgāk skars pašus britus

Ir agrs 2019. gada 30. marta rīts, un pamazām sāk briest krīze. Britu raidstacijas ziņo par pirmajiem sastrēgumiem pie prāmju ostām Doverā un Folkstonā. Hītrovas, Getvikas un citās lidostās atcelti pilnīgi visi reisi uz kontinentālo Eiropu. Akciju tirgi pagaidām mierīgi, jo tā ir sestdiena, tātad biržas ir slēgtas.

Taču divas dienas vēlāk mārciņa strauji zaudē vērtību, sev līdzi paraujot britu uzņēmumu akciju cenu. Sāk pienākt arvien satraucošākas ziņas, jo lielveikalu plaukti kļūst tukšāki. Uzpildes stacijās izsīkst degviela. Nomaļākās vietās tiek izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Aptuveni nedēļu vēlāk slimnīcas brīdina par vitālu medikamentu trūkumu. Skatāmas pirmās reportāžas par veikalu izlaupīšanām. Policija vairs netiek galā un kārtības nodrošināšanai lūdz armijas palīdzību. Tikmēr Londonā sēdošā valdība uz to visu bezpalīdzīgi noskatās, jo ir pārāk norūpējusies par savu izdzīvošanu.

Vai tā izskatīsies Brexit? Šeit aprakstītais scenārijs būvēts, balstoties uz vairākiem neatkarīgiem pētījumiem un ziņojumiem. Tie visi analizēja, kas notiks, ja Lielbritānija nepanāks nekādu vienošanos ar Briseli par izstāšanās noteikumiem un notiks tā dēvētais «cietais» Brexit. Vai varbūt tomēr šis viss ir tikai panikas celšana, kā to komentē Lielbritānijas izstāšanās atbalstītāji? Varbūt galu galā viss noritēs gludi?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu