Gundega Repše saņems Baltijas asamblejas balvu literatūrā • IR.lv

Gundega Repše saņems Baltijas asamblejas balvu literatūrā

Rakstniece Gundega Repše. Foto: Lita Krone, LETA

Starptautiska žūrija otrdien nolēma 2018. gada Baltijas asamblejas balvu literatūrā piešķirt rakstniecei Gundegai Repšei par vēsturiskās romānu sērijas “Mēs. Latvija, XX gadsimts” ideju, koncepciju un kuratores darbību 13 romānu izdošanā, kā arī par romānu “Bogene” kā vienu no šīs sērijas darbiem.

Baltijas asamblejas balvu mākslā šogad saņems baletdejotāja Jurgita Droņina (Jurgita Dronina) no Lietuvas. Viņa godināta kā viena no augstāk novērtētajām 21. gadsimta sākuma baleta māksliniecēm un nominēta par izcilo sniegumu, uzstājoties visā pasaulē.

Savukārt balvu zinātnē piešķirs pētniecei Elsai Heinsalu (Els Heinsalu) no Igaunijas, izceļot nozīmīgo ieguldījumu komplekso sistēmu un stohastisko procesu teorijas attīstībā.

Katras balvas apjoms ir 5000 eiro. Balvas pasniegs gadskārtējā Baltijas asamblejas sesijā, kas notiks 25. un 26. oktobrī Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

Žūrijā bija deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Igaunijas, Lietuvas un Latvijas.

Balvai šogad no Latvijas vēl bija nominēti mākslā – režisors Valters Sīlis un mākslas zinātnieks un pētnieks Jānis Kalnačs.

Baltijas asamblejas balva ir dibināta 1994. gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. Pagājušajā gadā balvu mākslā saņēma mākslas zinātniece un redaktore Laima Slava, balva literatūra tika piešķirta lietuviešu dzejniekam, esejistam un tulkotājam Vladam Brazjūnam (Vladas Braziūnas), savukārt ar balvu zinātnē godināja pētnieku un Igaunijas Genoma centra dibinātāju Andresu Metspalu (Andres Metspalu).

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu