Kā Veselības ministrija izsaimnieko veselības aprūpei piešķirtos nepietiekamos līdzekļus • IR.lv

Kā Veselības ministrija izsaimnieko veselības aprūpei piešķirtos nepietiekamos līdzekļus

18
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Uģis Gruntmanis

21. jūlijā Nacionālais Veselības dienests paziņoja it kā labu ziņu, ka valsts sāk apmaksāt tik vajadzīgos PET izmeklējumus pacientiem ar ļaundabīgiem audzējiem. Tas tiešām ir svarīgs izmeklējums!

Taču šīs ZZS vadītās Veselības ministrijas vēlme un spēja putināt galvenās valsts veselības iestādes ir neticama! Tā nedod līdzekļus Latvijas onkoloģijas centram, lai nopirktu PET aparatūru, tā tagad apmaksās šos izmeklējumus uzreiz trijām privātām kompānijām!

Latvijā ar šīm trim PET ierīcēm to tagad būs vairāk nekā citās trūcīgās ES valstīs uz vienu miljonu iedzīvotāju.

Taču pats šausmīgākais ir tas, ka pacientam no Latvijas onkoloģiskā centra būs jākratās šo iestāžu virzienā ar autobusu… Vai kāds no šiem lēmējiem ir ārstējis vēža slimnieku? Vai tie ir cilvēki, kuriem vizināšanās pa Rīgu ir patīkama, iespējama un izturama? Vai nebūtu labāk, ka šī ierīce atrastos tur, kur ārstējas 80% no Latvijas pacientiem ar ļaundabīgiem audzējiem?

Nacionālais veselības dienests viena PET izmeklējuma veikšanai no valsts budžeta līdzekļiem samaksās 1085 eiro. Vācijā tas izmaksā 1000 eiro, Anglijā – 1030 eiro. Latvijā ārsti saņem vismaz 3 – 5 reizes mazāk nekā šajās valstīs. Tad kāpēc tādas cenas? Valstīs, piemēram, kā Dienvidkorejā, Meksikā, ja pacients to dara par savu naudu, viņam jāmaksā ap 800 eiro.

Konservatīvi rēķinot, dienā viens PET/CT var veikt astoņus testus, mēnesī – 224, tātad no valsts var saņemt 224 000 eiro mēnesī. Tātad šāda peļņas iespēja ir atņemta valsts nozīmes slimnīcām, bet uzdāvināta privātiem investoriem! Kas veica šos aprēķinus? Šī apartūra nemaksā tik dārgi. Šeit ir 2018. gada izmaksas.

Kas saņems šo fenomenālo peļņu par katru testu? Te ir apraksts par cenu un tās veidošanos.

Sākot no 21. jūlija mēģinu dabūt kaut kādas atbildes no Nacionālā Veselības dienesta, ir pagājuši gandrīz trīs mēneši, atbildes nāk lēni un negribīgi. Esmu saņēmis skaidrojumu (PET VMNVD), ka cena tika aprēķināta.

Kā redzams pievienotajā dokumentā, ļoti dārgs ir PET lietojamais izotops. Uzdevu jautājumu, kāpēc tāda cena, ja Holandē, Groningenas universitātes klīnikā izmaksas ir līdz 237 eiro “including the European regulation procedure, the cost for 370 MBq (18)F-FDG patient dose, 3 h EOS without delivery cost, ranges between 155 and 177 Euro/dose for two production runs and between 210 and 237 Euro/dose for one production run” – gandrīz četras reizes mazākas. Atbildi neesmu saņēmis jau gandrīz mēnesi!

Vai tiešām VM nav neviena, kam rūp nodokļu maksātāju naudas tērēšana? Kāpēc mēs privātajām iestādēm gribam pārmaksāt par šo testu situācijā, kad neskaitāmi ārsti strādā slimnīcā un par stundu saņem 6,5 eiro? Tas ir iemesls, kāpēc mūsu mazais veselības budžets ir tērēts neefektīvi.

Es aicinu šo jautājumu deputātiem, topošajiem politiķiem, kā arī žurnālistiem uzdot Veselības ministrijai un ZZS, un nepieļaut kārtējo naudas izsaimniekošanu!

 

Autors it ārsts, profesors, Teksasas Universitate Southwestern

Komentāri (18)

J.šveiks 17.09.2018. 09.20

balsosiet par sārkanajiem trubas zemnieķeļiem , dabūsiet netikai šo un kučinski uz kakla , ar labu rītu!

+4
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > J.šveiks 17.09.2018. 12.37

    Nu kāpēc tikai par zemniekiem, pie tam sarkaniem? Tajā brigādē ne mazāk aromātiski ir zaļie (LZP), kuri tiek aizmirsti bieži, bet nepamatoti.

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > J.Biotops 18.09.2018. 13.30

    mīlīt , zaļie ir čekas inspirēti , bet zemnieķeļi kompartijas , diža starpība jau nav… labu vakaru kungs!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 17.09.2018. 12.34

“…Vai tiešām VM nav neviena, kam rūp nodokļu maksātāju naudas tērēšana?…” – Protams, ka ir! Tieši par tērēšanu ZZS ir vienmēr nenogurstoši rūpējusies un nav šaubu, ka spēs turpināt.

+3
0
Atbildēt

0

vvilums 17.09.2018. 18.58

Kur ZZS, tur kolhozs. Šie kopā ar SC kā roka ar cimdiņu. Reģionālais, skolu vai kāds cits attīstības projekts tika izpurgāts kolhozu stilā un izstatīts par izsmieklu citu acīs.

+2
0
Atbildēt

1

    kolpants > vvilums 18.09.2018. 09.28

    Остается только повториться-ну раз две другие коалиционные партии молчат, значит, их устраивает такой партнер.
    Только не надо “мы за стабильность”. Возможно, Единство поэтому и потеряло свои голоса, что все время пыталось откреститься “это не мы, это другие”, но при этом сидело в коалиции, фактически поддерживая существующий порядок.
    Ну а роль Единства в сохранении ОИК довольно хорошо видна-просто уболтали в комиссиях все благое начинание “ну мы наведем порядок”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu