Ar lielo festivālu atblāzmām • IR.lv

Ar lielo festivālu atblāzmām

Vasara
Kristīne Simsone

Ko vērts noskatīties kinofestivālā Baltijas pērle no 19. līdz 25. septembrim

Vasara. Rež. Kirils Serebreņņikovs

Urķīgi funkcionāri 80. gados vētī populārā krievu mūziķa Viktora Coja un grupas Kino dziesmu tekstus, piedēvē sliktu ietekmi uz jaunatni. Drāma lūko pētīt gan laikmetu, gan tā underground un ikdienu, jo, galu galā, tieši tas iedvesmoja Coja mūziku. Režisora skats uz Kino pirmsākumiem ir jauneklīgs, ironisks un košs, noskaņas radīšanai izmantojot arī mūzikla elementus un animāciju.
19. septembrī Splendid Palace Lielajā zālē plkst. 18.30, 21. septembrī Splendid Palace Mazajā zālē plkst. 16.45 un 22. septembrī plkst. 12.45, 23. septembrī Splendid Palace Lielajā zālē plkst. 18.


Māja, ko uzcēla Džeks.
Rež. Larss fon Trīrs

No filmas dveš cinisks nihilisms, radot iespaidu, ka tās režisors, izcilais psiholoģisko drāmu autors Larss fon Trīrs šobrīd no jauna ir uz emocionālā sabrukuma robežas. Sākotnēji iecerēta kā daudzsēriju filma, viņa jaunākā kinolente ir baiss, Dantes Dievišķās komēdijas motīvu caurausts darbs — brutālas nežēlības «albums». Taču taisnības labad jāteic, ka fon Trīrs vairs nav uzdevumu augstumos: filmā anatomijas ir jūtami vairāk nekā prāta.
19. septembrī Splendid Palace Lielajā zālē plkst. 20.45 un 23. septembrī plkst. 20.15.


Aukstais karš.
Rež. Pāvels Pavļikovskis

Polija, pēckara gadi — ar varu uztiepts sociālisms un slēgtas robežas. Tieši tik nepielūdzamā vidē iemīlas poļu režisora Pāvela Pavļikovska (un godalgām bagātās 2013. gada filmas Ida autora) varoņi Zula un Viktors. Mīlestība — jau tā sarežģīta — šajos apstākļos kļūst gandrīz vai neiespējama, un režisors to portretē skaisti, bet ne uzskaistināti, godīgi un dažbrīd līdz asarām smeldzīgi. Galu galā, tas ir stāsts par viņa vecākiem. Zulu spēlējošā poļu aktrise Joannu Kuliga ir īsts atradums.
20. septembrī Splendid Palace Lielajā zālē plkst. 17 un 23. septembrī plkst. 16.


Dedzināšana.
Rež. Čandons Lī

Haruki Murakami īsstāstā Šķūņu dedzināšana daļēji balstītā filma un tās varoņu raksturi ir dzīvā atmiņā kopš šāgada Kannu kinofestivāla. Dienvidkorejiešu režisors Čandons Lī ir radījis noslēpumainu un iztēli dāsni barojošu darbu, kura nevainojami noslīpētajā stāstā savijas ilgas pēc mīlestības, sociālās nevienlīdzības elementi un iezīmējas altruis­ma robežas. Dedzināšana ir izcils piemērs tam, ka laba stāstniecība nenozīmē skatītājam visu izstāstīt, bet gan likt iztēloties.
21. septembrī Splendid Palace Mazajā zālē plkst. 20.30 un 24. septembrī plkst. 20.15.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu