Aptauja: 65% skolu trūkst pedagogu • IR.lv

Aptauja: 65% skolu trūkst pedagogu

2
Ilustratīvs attēls.

Skolu direktori atzīst, ka 65% skolu trūkst dažādu priekšmetu pedagogu, liecina Neatkarīgās izglītības biedrības veiktā aptauja. Tikai 35% skolu direktoru atzinuši, ka patlaban ar pedagogu trūkumu nesaskaras. Aptauja tika īstenota, lai atspoguļotu pedagogu trūkuma problēmu virknē skolu, kā vienu no situācijas iemesliem minot arī zemo pedagogu profesijas prestižu.

Aptaujas ietvaros skolu direktoriem tika lūgts norādīt, kādu mācību priekšmetu pedagogu trūkst visvairāk. Pirmajā vietā ierindojās fizikas skolotāji, viņiem sekoja pirmsskolas pedagogi, pedagogu palīgi, matemātikas un ķīmijas skolotāji. Analizējot skolu direktoru sniegtās atbildes, var secināt, ka vismazāk trūkst sporta, sociālo zinību un vēstures skolotāju.

24% no aptaujātajiem skolu direktoriem pārstāv kādu no Rīgas skolām, 18% – Pierīgas skolas, bet 58% – reģionu skolas, arī citu republikas pilsētu skolas.

Neatkarīgās izglītības biedrības vadītāja Zane Ozola skaidro: “Dažādos pētījumos varam lasīt, ka skolotāju profesijai Latvijā ir zems prestižs. Mēs, Neatkarīgā izglītības biedrība, kas apvieno skolās un augstskolās strādājošus profesionāļus, uzskatām, ka pašreizējais skolotāju trūkums lielā mērā saistīts ar profesijas zemo prestižu.”

Biedrības vadītāja uzsver, ka prestižu nosaka ne jau tikai atalgojuma līmenis, bet arī konkrētās profesijas iespējas ietekmēt procesus sabiedrībā. Tikpat būtiska ir arī cieņa un autoritāte, kā arī vispārēja sabiedrības attieksme. Tas, ka 65% skolu ir grūtības atrast vairāku priekšmetu skolotājus, norāda uz samilzušu problēmu.

Pēc viņas domām, politikas veidotāji ilgstoši ir paļāvušies, ka, samazinoties bērnu skaitam, nebūs nepieciešams tik daudz skolotāju kā līdz šim un ka dabiskā veidā saglabāsies vajadzīgā skolēnu – skolotāju proporcija. Taču skolu vadītāji un pētnieki pēdējos gados ir norādījuši uz pedagogu novecošanos un nepietiekamu jauno skolotāju ienākšanu skolā. Ir zināms, ka Latvijas augstskolās un universitātēs top jauna pieeja skolotāju izglītības programmām. Taču jauno studentu atlase un programmu kvalitāte ir tikai daļa no nepieciešamajām izmaiņām. Profesijas prestižu veido arī augstāko amatpersonu attieksme, norāda Ozola. “Ja valdība nespēj vienoties par jau iepriekš apstiprināta algu paaugstināšanas grafika realizēšanu, tad šāda attieksme parāda, ka politiķi neizprot savas rīcības negatīvo ietekmi uz skolotāja profesijas prestižu. Šoreiz svarīgāka par pašu algas paaugstināšanu ir valdības attieksme. Valdībai ir jāpauž konkrēts atbalsts skolotāju profesijai, pildot apņemšanos par algu paaugstināšanu, pretējā gadījumā skolotāju trūkumu izjutīsim vēl vairāk.”

Aptauja norisinājās interneta vidē no 24. augusta līdz 5. septembrim, aptaujājot gandrīz 200 respondentus.

Otrdien valdība lems par pedagpgu algu paaugstināšanu.

Komentāri (2)

kolpants 11.09.2018. 09.46

А тут Шадурскис просто оговорился, его подлые журналисты запутали, и он сказал, что проблема в знании математики
https://skaties.lv/zinas/latvija/sadurskis-aptuveni-40-skolas-ir-zems-limenis-un-tam-varetu-atnemt-valsts-finansejumu/

Но так как на самом деле для Латвии важно знание только латышского, то в плане знания математики никакие реформы не предполагаются, просто закроют пару школ с самым низким рейтингом, и таким образом проблема решится!

Как наверно, многим жаль, что нельзя куда-то вывезти плохо знающих латышский-это тоже так бы замечательно решило бы проблему!

0
0
Atbildēt

0

kolpants 11.09.2018. 09.43

Pirmajā vietā ierindojās fizikas skolotāji, viņiem sekoja pirmsskolas pedagogi, pedagogu palīgi, matemātikas un ķīmijas skolotāji.
Наглое вранье, подрывающее авторитет министра образования Шадурскиса!
В образовании есть только одна проблема, которую он уже поборол-незнание латышского языка!
Все эти работодатели и вузы работают в пользу Москвы, распространяя наглую ложь, что есть проблемы со знанием математики, физики, химии! Проблема только одна-знание, точнее, незнание 20% русских выпускников латышского языка!
Все эти фразы “школы не готовы, нет знающих латышский педагогов нет, их вообще уже нехватка” – это все элементы гибридной войны!

Поэтому непонятно, зачем редакция ИР стала участвовать в этом грязном пиаре, подрывающем Шадурскиса, а значит, и Новое Единство, а значит и Латвии.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu