Dizaineris Artūrs Analts: Nevajag padoties, ir jācīnās • IR.lv

Dizaineris Artūrs Analts: Nevajag padoties, ir jācīnās

1
Artūrs Analts. Foto: Lauris Aizupietis

“Tas ir mans primārais uzdevums – parādīt, ka Latvijā var radīt kaut ko, kā pasaulē vēl nav bijis, un var radīt augstā kvalitātē. Parādīt citu skatpunktu, raisīt emocijas, vēlams, pozitīvas,” intervijā žurnālam Ir saka šonedēļ 2. Londonas Dizaina biennālē zelta medaļu par dizainu ieguvušais dizaineris Artūrs Analts.

Pirmdien Analta un starpdisciplinārā dizaina uzņēmuma Variant Studio darbs Metter to Metter izrādījās viens no četriem zelta medaļas ieguvējiem prestižajā biennālē. Ka šis ir milzīgs notikums Latvijas kultūras dzīvē, apliecina Latvijas Simtgades starptautiskās programmas vadītāja Leonarda Ķestere: “Zelta medaļa disciplīnā, kas ir kā olimpiskais 100 m skrējiens! Tam kvalificējas tikai sportisti no valstīm ar tradīcijām, kādu mums nemaz nav!” Par Analtu viņa teic, ka mākslinieks ir “absolūti talantīgs, ļoti mērķtiecīgs, detaļās precīzs, ambiciozs”.

Par Analta darbu Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska teic, ka tas trāpījis ar lakonismu. Zaļa stikla panelis dabīgā veidā kondensējas, kļūst mitrs, tek. Kā stikls duškabīnē vai tramvaja logs ziemā. Apmeklētājs uz aizsvīdušā stikla, kura tumšzaļais mirdzums atgādina pielijušu piejūras mežu, var uzzīmēt sejiņu, uzrakstīt kādu vēstījumu.

The gallery was not found!

Uztaisīt šo instalāciju nav bijis vienkārši, stāsta Analts. Tā tapusi pusotru gadu. “Neviens neko tādu nav realizējis,” atzīst mākslinieks. “Esmu mākslinieks, dizainers un idejas autors, bet tas viss nestrādātu bez tehniķiem un palīgiem, tie visi ir Latvijā. Var teikt, ka tas ir Latvijas dizains,” stāsta arī Londonā strādājošais Analts.

Viņš dzīvo un strādā gan Londonā, gan Rīgā. “Es abas pilsētas jūtu labi. Tāpēc Londonas dizaina biennālei piedāvāju Latvijas mežu. Londonā nav meža; lai to dabūtu, jābrauc trīs četras stundas. Mums – izbrauc 20 minūtes, un ir mežs,” saka Analts.

Analts ir arī Latvijas dizaina balvas autors, viņa rokraksts ir jaunajā Latvijas Bankas medus monētā un apaļajās šņabja pudelēs rūpnīcai Rižskij samogon.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (1)

Sskaisle 06.09.2018. 16.35

kāpēc godīgi dizaineri necīnās, lai negodīgi dizaineri Rīgu nepietaisa ar neglītiem objektiem , pie tam – nāvei nolemjot kokus?

jā uz Londonu brauc pakalnīties pasaulei, bet pie mums te majās atļaujās ka bandīti rīkoties

un es jau teicu – tā Pēterrsona vāze pie lnb ir daudz par mazu
tagad skatos – Rainis – un atkal par mazu – nu kas tas ir – nu kādi dizaineri ja elementāras proporcijas nevar ievērot

nē nu nevajag tādu kolossu kā BARATIŠVILI STATUJA TBILISI, bet kārtējā siengubiņa – nē –

jā ko darīt nezinu – saka , ka it kā viss neesot slikti, bet es gan domāju, ka tomēr ir

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu