Rīgas koncertzāles biedrības memorands: Par atbalstu akustiskās koncertzāles celtniecībai Rīgā • IR.lv

Rīgas koncertzāles biedrības memorands: Par atbalstu akustiskās koncertzāles celtniecībai Rīgā

6
Latvijas valsts karogs ar Rīgas panorāmu. Foto: Edijs Pālens, LETA

Rīgai ir nepieciešama moderna, profesionāliem kritērijiem atbilstoša akustiskā koncertzāle. Mākslinieki, kas pārstāv Latviju pasaulē, ar savu talantu padarījuši Latviju par klasiskās mūzikas lielvalsti. Mūsu mākslinieciskie kolektīvi kļūst starptautiski arvien atpazīstamāki. Ziemeļvalstu reģionā Rīgai ir visas iespējas nostiprināties kā klasiskās mūzikas galvaspilsētai.

Tomēr pašlaik Rīgā nav koncertzāles, kurā var rīkot profesionāliem standartiem atbilstošus koncertus, kas kļūtu par magnētu starptautiski atzītiem māksliniekiem un ik gadu piesaistītu Rīgai vairākus tūkstošus tūristu.

Pēdējos piecos gados Rēzeknē, Cēsīs un Liepājā uzceltās akustiskās koncertzāles ievērojami uzlabojušas vidi un padarījušas to cilvēkiem pievilcīgāku, tās sniedz būtisku ieguldījumu reģionālās ekonomikas attīstībā un līdz ar cilvēku piesaisti sekmē arī demogrāfiskā jautājuma risināšanu. Šajos projektos izšķirīga nozīme bija pašvaldības vēlmei īstenot šos projektus.

Nacionālā koncertzāle Rīgā būs vērtīga un moderna profesionālās darbības vide, arguments jauno mūziķu palikšanai Latvijā, lokāli un starptautiski nozīmīgs kultūras centrs un pieprasīts tūrisma objekts.

Zem šī memoranda parakstījušās personības un organizācijas izprot Latvijas sabiedrības ieguvumus no akustiskās koncertzāles projekta galvaspilsētā un, zinot, ka projekta apspriešana un analīze bijusi pašreizējās valdības aktīvā redzeslokā pēdējos trīs gadus, lūdz Latvijas Republikas valdību un Rīgas domi iespējami drīz pieņemt izšķirošo lēmumu par Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta apstiprināšanu un tālāku virzību.

Latvijas simtgadē Nacionālās koncertzāles projekta apstiprināšana būs vēstījums miljoniem kultūras cienītāju visā pasaulē. Nacionālā koncertzāle būs ielūgums apmeklēt Latviju, un tas saglabās aktualitāti arī tad, kad svinēsim mūsu valsts nākamās jubilejas.

 

Memorandu parakstījuši:

Mariss Jansons, diriģents

Pēteris Vasks, komponists

Ēriks Ešenvalds, komponists

Arturs Maskats, komponists

Indra Lūkina, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktore

Andris Poga, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs

Vestards Šimkus, pianists

Andrejs Osokins, pianists

Georgijs Osokins, pianists

Sergejs Osokins, pianists

Marina Rebeka, operdziedātāja

Juris Žagars, Vidzemes koncertzāles Cēsis direktors

Ints Dālderis, Saeimas deputāts

Gunda Vaivode, muzikoloģe, LR3 Klasika direktore

Guntars Ķirsis, VSIA Latvijas koncerti direktors

Sigvards Kļava, Latvijas Radio kora makslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents

Normunds Šnē, Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga vadītājs

Māris Sirmais, Valsts Akadēmiskā kora Latvija mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents

Māris Ošlejs, Valsts Akadēmiskā kora Latvija direktors

Jānis Jenzis, Latvijas Restorānu biedrība

Orests Silabriedis, mūzikas žurnālists

Aldis Grunde, Latvijas profesionālo orķestru mūziķu arodbiedrību asociācijas valdes priekšsēdētājs

Nacionālā Kultūras padome

Latvijas Komponistu savienība

Latvijas Rakstnieku savienība

Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra fonds

 

Memorands 5.septembrī iesniegts Ministru kabinetam, Kultūras ministrijai un Rīgas domei, kā arī informatīvi Valsts prezidenta kancelejai un Saeimas prezidijam.

Komentāri (6)

ozolina_inese 08.09.2018. 17.40

Koncertzáli vajag, bet varbút vietas izvéles politiku veidot lídzígi ká IKEA – uz pagasta zemes ar durvím uz Rígas robezas? Bús par 20% léták. :)

+1
0
Atbildēt

0

kolpants 07.09.2018. 12.45

Да неужели из Латгалии народ перестал уезжать? А если и перестал, то только благодаря тому, что в Резекне зал открылся?
Ну как тут не вспомнить совсем недавно Дусмой, мне кажется, скопированный линк про интеллектуальных идиотов. Которые реально живут в каком-то уже своем нереальном мире

И которым кажется, что в мире десятки тысяч туристов только и ждут, когда в Риге будет современный зал. Об этом же мечтают местные десятки тысяч жителей. Потому что других забот у них нет, все хорошо..Школы есть, дороги хорошие, система здравоохранения идеальна-ну почему теперь не потратить 50-100 млн Евро (дешевле не будет) и на концертный зал!

0
0
Atbildēt

0

ak 06.09.2018. 18.40

“…uzceltās akustiskās koncertzāles ievērojami uzlabojušas vidi un padarījušas to cilvēkiem pievilcīgāku, tās sniedz būtisku ieguldījumu reģionālās ekonomikas attīstībā un līdz ar cilvēku piesaisti sekmē arī demogrāfiskā jautājuma risināšanu. ”
Jūs tikai paklausieties!! Tipisks fragments no kolhoza partijas sekretāra atskaites LKP rajona komitejai. Ir pagājuši tik daudz gadi kopš to neaizmirstami laimīgo un iespējām bagāto kultūrnieku ikdienu beigšanās, bet vecais stils saglabājies perfekti. Patiešām, var aiziet nebūtībā veselas tautas, valodas un civilizācijas (nerunājot par indivīdu), bet piramīdu un tempļu celtniecības ideja ir nemirstīga. Šis virziens skaidri iezīmē mūsu nākotni, kas ne ar ko neatšķirsies no senās Ēģiptes vai Maiju impērijas likteņiem. Nesenāks piemērs ir eiropiešu kopienas bojāeja Grenlandē, kura, iestājoties grūtiem apstākļiem, praktisko darbu vietā būvēja greznus dievnamus. Mums tagad ir KULTŪRAS un BŪVNIECĪBAS dievs, un kā jebkurš dievs, viņš prasa upurus. Atliek vien mums ticēt, ka šis dievs tos upurus varbūt kādreiz atlīdzinās, ja sagribēs. Varbūt arī nē.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu