Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Frīdas vasara
Kristīne Simsone

oooo Frīdas vasara / Summer 1993. Kataloniešu režisores Karlas Simonas autobiogrāfiskais stāsts par vasaru laukos pēc mātes nāves ir iejūtīgs skats uz bērna pasauli — pieaugšanu, līdz galam nesaprotama zaudējuma pārdzīvošanu un attiecībām ar apkārtējiem. Delikāts bērnības portretējums, kas valdzina ar glezniecisku pasauli un sirsnību. Kino Bize no 7. septembra.

ooo Islandes amazone / Woman at War. Kā cīnīties pret dabas piesārņojumu? Islandiešu režisors Benedikts Erlingsons savā komēdijā piedāvā radikālu veidu — nodarīt bojājumus augstsprieguma līnijai, tādējādi apturot kaitniecīgas rūpnīcas darbu. Filmas pamatā ir spēcīga ideja ar aktuālām atsaucēm uz Rietumu pasaulē daudz apspriestām tēmām, piemēram, zaļāku dzīvesveidu un industriālo korporāciju lobiju. Taču, salīdzinot ar režisora spožo debiju — izcilo melno komēdiju Par zirgiem un cilvēkiem —, šis darbs ir vairāk pieķemmēts un balstās uz ikdienišķiem gegiem, nevis noslīpētu humoru. Splendid Palace no 7. septembra.

oooo Laika tilti / Bridges of Time. Režisoru tandēma Kristīnes Briedes un pazīstamā lietuviešu autora Audrjus Stoņa kopdarbā tapusī filma ir veltījums Baltijas poētiskā dokumentālisma skolas režisoriem. Rimta un 60. gados dzimušo kinostrāvojumu plaši aptveroša, filma līdzinās meditatīvam ceļojumam, kam izdodas raisīt pārdomas par pārpasaulīgiem jēdzieniem — dzīvību, nāvi un mākslas darba radīšanu — tēmām, ko savulaik kino iemūžinājuši poētiskā dokumentālisma autori. No 5. septembra.

Vmajakovskis. «Skatījums uz vēsturi caur tagadnes prizmu,» filmu piesaka tās veidotāji. Krievu režisora Aleksandra Šeina veidotā drāma ir veltījums 20. gadsimta sākuma zīmīgajam krievu dzejniekam un avangardistam Vladimiram Majakovskim, viņa darbam, aptverot tā laika mākslas pasauli un politiskos notikumus. Neesmu redzējusi. Splendid Palace no 7. septembra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu