Jānis un Ilze Šipkovi, upē atrastā fotoaparāta īpašnieki • IR.lv

Jānis un Ilze Šipkovi, upē atrastā fotoaparāta īpašnieki

1
Jānis un Ilze Šipkovi 2010. gada laivu braucienu ilgi atcerējās kā «to reizi, kad nogrima mūsu fotoaparāts». Tagad viņi 2018. gadu vienmēr pieminēs kā gadu, kurā atguva nogrimušo fotokameru. Foto — Lauris Aizupietis
Gunita Nagle

Jānis 24. augustā mierīgi pļāva dārza mauriņu, kad draugi un paziņas cits pēc cita sāka sūtīt īsziņas, ka Facebook izlikta bilde ar Šipkoviem un kāds meklē tajā redzamos cilvēkus. Kad Jānis un Ilze fotogrāfiju apskatīja, uzreiz bija skaidrs, ka tā ir no fotoaparāta, kas pirms astoņiem gadiem nejauši iemests un nogrimis Mēmelē. Kāds aparātu bija atradis.

«Tas bija tā apaudzis ar ūdensaugiem, ka sākumā nevarēju saprast, kas tas vispār ir. Kad apjautu, ka fotoaparāts, sapriecājos. Draugi teica, ka Mēmelē neko vairāk par pazaudētam saulesbrillēm neatradīšu. Bet te — fotoaparāts!» atceras kameras atradējs Jānis Priedītis. Viņš, tāpat kā Šipkovi, ir rīdzinieks, bet augustā atvaļinājumu pavadīja radu mājās Skaistkalnē pie Mēmeles. Tieši šovasar viņš sāka trenēties niršanā. Vietā, kur viņš uzgāja fotoaparātu, Mēmele ir trīs, vietumis pat četrus metrus dziļa. Pamanīt fotokameru izdevās tikai tāpēc, ka upei ir dzidri, tīri ūdeņi.

Nokasot no aparāta ūdensaugus, bija skaidrs — nestrādās. Bet TV raidījumos Jānis bija redzējis, ka arī no sabeigtiem fotorīkiem ir atgūstama atmiņas karte. Ar drauga palīdzību viņš pie tās tika un atklāja, ka labi saglabājušās aptuveni 50 fotogrāfijas. Vairumā no tām bija fiksēts tas pats laivu brauciens, kurā acīmredzot bija nogrimis fotoaparāts. Vienu no bildēm, kurā bija redzams visvairāk cilvēku, Jāņa radiniece Ivita Stroganova ievietoja feisbukā ar aicinājumu palīdzēt atrast kādu no attēlā redzamajiem cilvēkiem.

«Fantastiski!» saka Jānis Šipkovs, izstāstījis, ka no brīža, kad foto parādījās sociālajā tīklā, līdz viņš un Ilze tās ieraudzīja, pagāja tikai divas stundas. «Vienlaikus biedējoši!» piebilst Ilze un norāda, cik viegli ar sociālo tīklu palīdzību esam sameklējami. Tomēr visspēcīgākās emocijas ir lielais prieks par fotoaparāta un bilžu atgūšanu. Jāņa un Ilzes dēliem, kuri fotogrāfijās redzami deviņu un sešu gadu vecumā, tagad jau ir 17 un 14 gadi. Olympus ūdensizturīgais fotoaparāts ģimenei bijis īpaši mīļš. Jānis Šipkovs laiku pa laikam tam ieslēdzis filmēšanas režīmu un iemetis baseina vai dīķa ūdenī, lai redzētu, cik skaisti safilmēta ūdens burbuļošana un viļņošanās. Taču toreiz, 2010. gada augustā, fotoaparāts ūdenī iekrita nejauši. «Ķer!» viņš uzsauca Ilzei un meta to uz laivas otru galu. Olympus atsitās pret sievas roku un iekrita Mēmeles ūdeņos. Jānis metās pakaļ, bet ātri bija spiests mest mieru — straume aparātu aiznesa dziļumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu