Dizaina Olimpā • IR.lv

Dizaina Olimpā

Artūrs Analts. Foto — Lauris Aizupietis
Ieva Puķe

Uz Londonas dizaina biennāli dizainers Artūrs Analts (27) aizveda interaktīvu instalāciju Matter to Matter, kas raisa asociācijas ar Latvijas mežu un mitro piejūras klimatu, un uz tās zaļās un miklās virsmas jebkurš var kaut ko uzzīmēt. Šis «darbs par emocijām» biennālē saņēma zelta medaļu par labāko dizainu

Žūrijā tādas personības kā Ričards Rodžers — pasaules topa arhitekts, kas projektējis arī Pompidū centru Parīzē. Tūdaļ pēc balvas saņemšanas — žurnālistu uzmanības lavīna, telefonsarunā atklāj Artūrs Analts. Raidsabiedrība BBC, lielākais dizaina žurnāls internetā Dezeen, The New York Times…

Pirmoreiz esam runājuši pagājušās nedēļas vidū, kad Artūrs ar Latvijā radīto instalāciju azotē lidoja uz Angliju. Vēl svētdien vēsturiskajā Somerseta namā Londonā pabeigdams montēt septiņus  metrus garu un 2,60 metrus augstu stikla sienu, viņš mākslinieka perfekcionismā esot sevi šaustījis, apsvēris, kas varēja būt labāk. Taču pirmdien Analta un starpdisciplinārā dizaina uzņēmuma Variant Studio darbs Matter to Matter izrādījās viens no četriem zelta medaļas ieguvējiem 2. Londonas dizaina biennālē, kas risināsies līdz 23. septembrim. Latvietis saņēma balvu tieši par labāko dizainu. Otrdien fotogrāfija ar viņa veikumu tika publicēta The New York Times starptautiskā izdevuma dizaina sadaļas 1. lappusē — Artūrs tam nespēja noticēt, kamēr nepārliecinājās.

«Zelta medaļa disciplīnā, kas ir kā olimpiskais 100 m skrējiens! Tam kvalificējas tikai sportisti no valstīm ar tradīcijām, kādu mums nemaz nav!» notikušā mērogu raksturo Latvijas Republikas Simtgades starptautiskās programmas vadītāja Leonarda Ķestere. «Absolūti talantīgs, ļoti mērķtiecīgs, detaļās precīzs, ambiciozs,» viņa iezīmē dizainera personību. 

Finansiāli ietilpīgo projektu, kura izstādīšanas noteikumi biennāles organizatoru dēļ vairākkārt mainījušies, ļāvusi realizēt valstisko un nevalstisko institūciju sadarbība, arī atbalsts Latvijas jubilejas kultūras aktivitātēm ārzemēs. Taču  Londonas Centrālās Senmārtina Mākslas un dizaina koledžas absolventam Analtam, kas dalībai biennālē izturēja gan Latvijas, gan starptautiskās žūrijas «sietu», uzvaru neapšaubāmi sagādāja daudzpusīgais talants. Tas 40 valstu konkurencē ir nebijis panākums ne tikai viņam, bet arī Latvijai, kuras pārstāvji līdz šim nav plūkuši laurus ne mākslas, ne arhitektūras, ne dizaina biennālēs, uzsver arī projekta kuratore, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska. «Analta darbs Londonā trāpīja ar lakonismu,» viņa saka.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu