Varonis pret bezgodi • IR.lv

Varonis pret bezgodi

2
Pauls Raudseps

Bija redzams gan augstākais, gan zemākais, ko politiķi var sabiedrībai piedāvāt

Pagājušajā sestdienā Amerikā nomira senators Džons Makeins. Arī Latvijai tas ir sāpīgs zaudējums, jo Makeins Vašingtonā bija viens no redzamākajiem un stingrākajiem Krievijas atdzimstošā imperiālisma pretiniekiem, un baltieši vienmēr varēja paļauties uz viņa atbalstu.

Tomēr viņš bija arī kas vairāk — patriotisks demokrātisko ideālu aizstāvis. Ne mūsdienās, ne arī «vecajos labajos laikos» nav bijis daudz politiķu, kurus varētu saukt par paraugu citiem. Makeins noteikti ir šajā nelielajā — nekautrēsimies no šī vārda — varoņu pulkā.

Tiesa, viņš bija pierādījis milzīgu drosmi jau pirms iesaistīšanās politikā. Makeins nāca no Amerikas elites. Gan vectēvs, gan tēvs bija admirāļi, māte — naftas magnāta mantiniece. Tomēr viņš brīvprātīgi pieteicās dienēt Vjetnamā, kur viņa lidmašīnu notrieca virs Hanojas un pats Makeins piecus gadus pavadīja gūstā. Viņu bieži spīdzināja, bet, par spīti ciešanām, viņš divas reizes atteicās no vjetnamiešu piedāvājuma atbrīvot viņu kā admirāļa dēlu, jo militārais goda kodekss paredz, ka gūstekņi tiek atbrīvoti tādā secībā, kādā tie krituši ienaidnieku rokās.

Taču pat šāda gandrīz pārcilvēciska drosme ārkārtas apstākļos ne vienmēr nozīmē, ka ikdienas dzīvē cilvēks ir gatavs turēties pie principiem. Makeina garajā un raibajā politiskajā karjerā viņš, bez šaubām, arī kļūdījās, kā pats to atzina savā pēc nāves izplatītajā paziņojumā saviem līdzpilsoņiem, tomēr viņam nekad nevarētu pārmest gļēvu izvairīšanos vai laipošanu jautājumos, kuri viņam šķita principiāli svarīgi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu