Tālruņus seifā! • IR.lv

Tālruņus seifā!

Ilustrācija — Shutterstock
Ieva Alberte

No septembra Francijas pamatskolās aizliegts lietot mobilos telefonus. Latvijā šāds lēmums nav dienaskārtībā, un skolu direktori paši domā veidus, kā viedierīces lietot gudri un atbildīgi

Laura Stokmane-Guillopē ir trīs skolēnu (12, 9 un 6) mamma, dzīvo Parīzē un strādā Latvijas vēstniecībā. Divi bērni mācās valsts skolā, viens — privātā. Uz visiem no septembra attieksies jaunais likums, kas liegs pirmsskolas iestāžu un pamatskolu audzēkņiem lietot viedtālruņus, planšetes, viedpulksteņus un jebkuru citu internetam pieslēgtu ierīci.

Laura stāsta, ka tās nebūs lielas izmaiņas, jo jau agrāk katra skola savos iekšējās kārtības noteikumos ir noteikusi, ko uz skolu var un nevar ņemt līdzi. «Līdz piektajai klasei nevarēja ņemt neko citu līdzās mācību materiāliem, tikai kādu grāmatu vai mazas stikla bumbiņas, ar kurām bērni starpbrīžos spēlējas,» skaidro Laura. Lielākajam bērnam, sākot iet pamatskolā, 6. klasē, bija noteikts, ka mobilo telefonu skolā izmantot nedrīkst ne tikai stundās, bet arī starpbrīžos. Ja kādam telefons bija līdzi, tas izslēgts gulēja somā un iedarbināt to drīkstēja tikai aiz skolas vārtiem. «Vienīgo reizi bērniem atļāva ieslēgt telefonus skolā, kad uzsniga desmit centimetru sniegs un visi varēja iet agrāk mājās, pirms tam sazvanot vecākus,» atceras Laura. Pārkāpumu gadījumā telefonu konfiscē uz visu dienu, bet atkārtotu pārkāpumu gadījumos vecākie ierodas skolā telefonam pakaļ.

Ko tad mainīs likums? Tas palīdzēs regulēt to, kā tiek piemēroti aizliegumi: vai telefons glabājams slēdzamos skapīšos vai jāatstāj mājās. Līdz augusta beigām solīts nosūtīt skolām vadlīnijas, lai palīdzētu īstenot jauno likumu. «Pagaidām mūsu ģimenē telefons ir lielākajam bērnam,» stāsta Laura. Pētījumu kompānijas eMarketer dati liecina, ka Francijā viedtālruņus visvairāk lieto bērni vecumā no 12 līdz 17 gadiem — aptuveni 86% jauniešu.

Pirmais tālruņu aizliegums Francijas skolās tika pieņemts jau 2010. gadā — tos nedrīkstēja lietot stundu laikā, taču varēja izslēgtus nēsāt somās. Tagad jaunais likums pilnībā aizliedz tālruņus paturēt pie sevis gan stundās, gan starpbrīžos. Jaunā norma attiecas uz pamatskolām jeb bērniem līdz 15 gadu vecumam. Savukārt uz vidusskolām jeb licejiem aizliegums neattiecas, taču tās var adaptēt likumu pēc saviem ieskatiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu