Kurš atbildēs? • IR.lv

Kurš atbildēs?

43
No kreisās: Saeimas deputāts Askolds Kļaviņš, KNAB vadītājs Jēkabs Straume, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers un premjerministrs Māris Kučinskis. Foto — LETA
Indra Sprance

Ekspremjers Indulis Emsis brīdināja deputātu Askoldu Kļaviņu (ZZS) par kriminālprocesu. KNAB ierakstīja šo telefonsarunu, kurā atklājusies paša dienesta slepenās informācijas noplūde valdošajai partijai

Saeimas deputāts Askolds Kļaviņš otrdien nav visai runīgs. «Atpestījiet mani! Es negribu visās tajās intrigās piedalīties,» sazvanīts viņš atkratās no jautājumiem par lietu, kas nupat kļuvusi par pēdējā laika skaļāko skandālu. «Jūs mani esat nokāvuši kā cilvēku, viss! Ļaujiet padzīvot mēnesi vēl, un tad es pazūdu!» saka deputāts, ko KNAB tur aizdomās par krāpšanos ar degvielas kompensācijām. Kur tieši pazust, vēl neesot izdomājis, taču jaunajā Saeimā viņa nebūs. Kļaviņa vārds nav atrodams ZZS kandidātu sarakstā, tāpēc arī KNAB jūnijā veiktā kratīšana deputāta dzīvesvietā nekādu lielu traipu uz valdošās apvienības priekšvēlēšanu karoga nav atstājusi. Visticamāk, tā nav laimīga sagadīšanās. Žurnālam Ir kļuvis zināms, ka Kļaviņš jau 15. maijā — tātad piecas nedēļas pirms KNAB darbinieku ierašanās pēc viņa — tika brīdināts par ierosināto kriminālprocesu un iespējamību, ka Saeimai būs jālemj par viņa izdošanu kriminālvajāšanai.

Šīs izmeklēšanas informācijas noplūdē iesaistītas augstākās amatpersonas — KNAB priekšnieks Jēkabs Straume un premjerministrs Māris Kučinskis, bet tās nākšana gaismā saistīta ar likteņa ironiju: KNAB darbinieki, ar tiesneša sankciju noklausoties deputāta Kļaviņa telefonu, ierakstīja arī to sarunu, kurā viņš tika brīdināts par briestošajām nepatikšanām. Vai kāds atbildēs par šo slepenas informācijas izpaušanu, pašlaik nav skaidrs. Prokuratūra klusi atteikusies ierosināt kriminālprocesu, bet vēlēšanu kampaņas karstumā bijusī KNAB darbiniece, tagad Jaunās konservatīvās partijas politiķe Juta Strīķe aicina prokuratūru tomēr sākt izmeklēšanu, bet premjerministru un KNAB priekšnieku uz tās laiku atstāt amatus.

Emsis runā, KNAB klausās

Kriminālprocesu par deputāta Kļaviņa dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu KNAB ierosināja 2. maijā. Šis fakts tobrīd bija slepens, lai gan KNAB pārbaude notika par medijos iepriekš izskanējušām ziņām, ka Kļaviņš pēc kļūšanas par liepājnieku sācis saņemt piecreiz lielāku transporta kompensāciju. Kopumā pusotra gada laikā deputāts tā saņēmis papildus gandrīz 13 tūkstošus eiro. Izmeklēšana KNAB joprojām turpinās.

Taču jau drīz pēc izmeklēšanas sākuma KNAB piedzīvoja šoku. Turpmākajā notikumu rekonstrukcijā Ir balstās uz informāciju, ko žurnālam snieguši avoti, kas savu identitāti lūdz neatklāt, kā arī apliecina dokumenti, ar kuriem mums bija iespēja iepazīties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu