Brāļi Rusmaņi, grib mainīt pasauli • IR.lv

Brāļi Rusmaņi, grib mainīt pasauli

Uzraksts uz Rūdolfa krekla ir daļa no brāļa Kārļa kampaņas Mēs mainīsim pasauli. Kārlis vēlas publiskot video, kuros stāstītu, kā labāk kontaktēties ar cilvēkiem, kam ir īpašas vajadzības. Foto no personīgā arhīva
Ieva Alberte

Kārlis ir pārliecināts, ka cilvēki var būt vēl labāki. Tieši tāpēc Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas skolēns Kārlis Krišjānis Rusmanis (18) ir izveidojis sociālu kampaņu Mēs mainīsim pasauli. Iemesls ir viņa brālis Rūdolfs Mārcis (15), kuram ir autisms. «Manam brālim patīk traktori, un viņš daudz runā,» stāsta Kārlis. Brālis dzīvo un mācās Mazsalacā, parastā skolā ar speciālu programmu un asistentu. Rūdolfs tekoši lasa, raksta un skaita līdz 100. Apieties ar naudu gan vēl jāmācās. «Brālim ir laba atmiņa, viņš var norunāt desmit multenes no galvas,» stāsta Kārlis un slavē brāļa radošo talantu, veidojot plastilīna figūriņas un spēju sīkās detaļās uzzīmēt kādu vietu, ko redzējis. Rūdolfam garšo melones: kamēr ģimenes locekļi no auto sanes mājās iepirkumus, viņš jau pusi būs apēdis.

To, ka brālis ir citāds, varēja apjaust, redzot, cik grūti viņam gāja bērnudārzā. Rūdolfs aizvien vairāk sāka dzīvot savā pasaulē un runāja tikai par to, kas interesē viņu. Otrā ieklausīties joprojām ir grūti. «Tev brālis tāds interesants,» Kārlis atceras savu klasesbiedru komentāru pirms vairākiem gadiem, kad aicināja viņus ciemos pie sevis uz mājām. Klasesbiedri tomēr atnāca, iepazina Rūdolfu un ar laiku iedraudzējās. «Tas ir pierādījums, ka katram no mums ir iespēja būt labākam. Tātad mainīt pasauli,» saka Kārlis. Šobrīd viņa labākais draugs ir arī Rūdolfa draugs.

Ideja par sociālu kampaņu Kārlim bija izdomāta jau pasen. Iespēja īstenot radās pērn, kad skolā varēja veidot projektu Junior Achievement — nevalstiskajā organizācijā, kas izglīto jauniešus biznesa jautājumos. Mēs mainīsim pasauli ideja iekļuva labāko divdesmitniekā Latvijā. Projekts nenes peļņu, un ieguldījums ir tikai paša laiks: Kārlis šovasar izveidoja Facebook lapu un ievietoja pirmo video, kurā iepazīstina ar brāli un pastāsta par viņu. Nākamajos video stāstīs, kā ar brāli veidot kontaktu, kā atbalstīt. Kā arī dos iespēju arī citiem stāstīt par to, kāds atbalsts vajadzīgs tuviniekiem. Sākotnēji bija iecerēts izglītot ar rakstiem un bildēm, taču Facebook lapas sekotāji pieprasa tieši video. Kārlis gatavs arī klātienē doties uz skolām vai darbavietām un stāstīt par brāli.

«Kampaņas mērķis ir internetveikals, kurā varēs iegādāties lietas, ko radījuši cilvēki ar īpašām vajadzībām.» Kārlis uzskata, ka Latvijā maz domāts, kā integrēt darba tirgū tādus cilvēkus kā viņa brālis. Piemēram, Zviedrijā esot dienas centrs, kur tā iemītnieki nodarbojas ar veļas knaģu pakošanu. Tik vienkārši un vienlaikus tik svarīgi. Kārlis uzskata, ka darba devējiem Latvijā būtu vajadzīgi mentori, kas palīdz pielāgot darbavietas cilvēku speciālajām vajadzībām «Manam brālim ir svarīgi būt novērtētam. Domāju, ka viņš varētu darīt dažādus darbus un būt patstāvīgs. Viss atkarīgs no tā, kā viņam palīdzēsim apgūt dažādas prasmes.» Piemēram, Rūdolfs labi skalda malku. Pat dejo tautas dejas Mazsalacas deju kopā. Nenācās viegli viņu pierunāt, taču izdevās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu