Ārpus ierastā • IR.lv

Ārpus ierastā

Aina no izrādes pusaudžiem Zenīts. Publicitātes foto
Marija Leščinska

Latgales vēstniecībā Gors nedēļas nogalē izskanēs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra festivāls LNSO Vasarnīca

Festivāls notiek ceturto gadu, bet pirmo reizi Rēzeknē. «Katram solīdam simfoniskajam orķestrim ir savs vasaras festivāls, un mēs, protams, arī esam solīds orķestris,» par ideju rīkot festivālu ārpus koncertsezonas saka orķestra valdes locekle Indra Lūkina. Vasarā koncertu uzbūve ir citāda, atšķiras sajūtas un repertuārs. «Vasarnīca ir notikums, ar kuru ejam ārpus savām ierastajām robežām. Gan fiziskā, gan plašākā nozīmē.»

Festivāla rīkotāji nekad nav vēlējušies saistīt šo notikumu ar konkrētu norises vietu. Pirmos trīs gadus tas rīkots koncertzālē Cēsis. Taču Latvijas simtgades gadā nolemts teritoriju paplašināt un LNSO Vasarnīcu sarīkot Rēzeknē, padarot kvalitatīvus simfoniskās mūzikas koncertus vēl pieejamākus šajā reģionā.

Orķestra mājvieta — Lielā ģilde — nav mūsdienu prasībām atbilstoša koncertzāle, tāpēc orķestris ar prieku izmanto iespēju uzstāties modernajās reģionālajās koncertzālēs, uzsver Indra Lūkina. «Vēlējāmies iepazīties ar jaunu auditoriju, bet ir aizdomas, ka uz Goru beidzot aizbrauks arī dažs labs rīdzinieks, kas līdz šim to nav saņēmies izdarīt. 2019. gada vasarā atgriezīsimies Cēsīs, bet pēc tam varbūt atkal ļausimies jauniem klejojumiem,» piebilst LNSO redaktors Orests Silabriedis.

Citāda gaisotne

Festivāla repertuārs ir daudzveidīgs. «Ar šādu ideju esam veidojuši arī iepriekšējos festivālus — ja aizbraucam pie cilvēkiem, pie kuriem iepriekš neesam bijuši, vēlamies parādīt orķestri no dažādiem aspektiem. Veidojam programmu tā, lai arī cilvēks, kurš, iespējams, uz mūsu pasākumu ir atnācis pirmo vai otro reizi, tajā justos droši, viņam nebūtu sajūtas, ka kaut ko nevar saprast,» stāsta Lūkina. Pirms lielajiem vakara koncertiem — Bahs un Mocarts un Happy Birthday, Mr. Bernstein! notiks pirmskoncerta sarunas, kurās Orests Silabriedis sarunāsies ar kādu no dalībniekiem. Atšķirīgais festivālā drīzāk ir gaisotne, ne programma, stāsta orķestra redaktors. «Satura ziņā tas ir vairāku pasākumu koncentrāts īsā laika periodā, kur līdzās koncertiem un izrādēm bērniem ir pastaiga pa mežu, smaiļošana pa Rēzeknes upi, Jēkaba Nīmaņa un Dambja vārdisks slaloms, sociālo tīklu piemuzicēšana ar Robertu Gobziņu, muzikālā joga un citas ne gluži ar klasisko mūziku saistītas nodarbes.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu