CVK saņēmusi ziņas par 4 deputātu kandidātu iespējamu sadarbību ar VDK • IR.lv

CVK saņēmusi ziņas par 4 deputātu kandidātu iespējamu sadarbību ar VDK

1
Foto: Evija Trifanova, LETA

Četri 13.Saeimas deputātu kandidāti – Romualds Maculevičs (NSL), Artūrs Malta (“Par alternatīvu”), Juris Strušels (“LSDSP/KDS/GKL”) un Arvīds Ulme (ZZS) – iespējams, bijuši Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) aģenti, vēsta aģentūra LETA.

Informāciju par kandidātu iespējamo sadarbību ar VDK Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) sniedzis Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs (TSDC). Šiem kandidātiem balotēties vēlēšanās nav liegts, taču informācija par iespējamo sadarbības faktu ar VDK jānorāda ziņās par kandidātu.

Strušels aģentūrai LETA norādījis, ka viņš “drīzāk bija disidents, nevis aģents”. Iespējamo nonākšanu VDK kartotēkā viņš skaidroja ar dienestu Padomju Savienības armijā, kurā bijis sakaru speciālists.

Ulme norādīja, ka publiskajā telpā regulāri izskanot informācija par viņa iespējamo sadarbību ar VDK, taču uzsvēra – “kā es varu būt bijis aģents, ja es tāds nebiju!”. Ulme PSRS laikos aktīvi darbojies, lai atjaunotu Latvijas neatkarību, tostarp organizējot pirmās demonstrācijas. Viņš norādīja, ka pirms un pēc katras demonstrācijas izsaukts uz VDK, kur noformēti protokoli, dokumentējot visu viņa teikto, taču informācija aprobežojusies ar jautājumiem par viņa atrašanās vietu un darbībām konkrētos datumos.

Malta sarunā ar aģentūru LETA pauda neuzticību VDK zinātniskās izpētes komisijai un tās vadītājam Kārlim Kangerim, kā arī TSDC, norādot, ka abas organizācijas neņemot vērā tā laika vēsturisko kontekstu, kad par aģentiem tika saukts ikviens, par kuru VDK ievāca informāciju. Malta noliedza, ka jebkad būtu sniedzis jebkāda veida ziņojumus VDK.

Ar deputāta amata kandidātu Romualdu Maculeviču aģentūrai LETA nebija izdevies sazināties.

CVK ir saņēmusi visu 13.Saeimas vēlēšanām reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu pārbaudes rezultātus no Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra un TSDC, tāpēc šodien notiek CVK sēde, kurā lemj par sešu deputātu kandidātu svītrošanu no kandidātu sarakstiem. Saeimas vēlēšanu likumā noteiktie kandidēšanas ierobežojumi varētu būt attiecināmi uz astoņiem 13.Saeimas deputātu kandidātiem.

No saņemtās informācijas izriet, ka uz pieciem deputātu kandidātiem attiecināms ierobežojums, kas liedz vēlēšanās kandidēt personām, kuras sodītas par tīšu noziedzīgu nodarījumu, izņemot personas, kuras ir reabilitētas vai kurām sodāmība dzēsta vai noņemta. Uz trim kandidātiem attiecināms ierobežojums kandidēt vēlēšanās, ja persona Krimināllikumā paredzētā nodarījuma izdarīšanas laikā atradusies nepieskaitāmības stāvoklī, ierobežotas pieskaitāmības stāvoklī vai arī pēc noziedzīga nodarījuma izdarīšanas saslimusi ar psihiskiem traucējumiem, kas tai atņēmuši spēju saprast savu rīcību vai to vadīt, un kurai tāpēc noteikts medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis vai arī lieta izbeigta bez piespiedu līdzekļa noteikšanas.

Par Latvijas Krievu savienības deputātu kandidātes Tatjanas Ždanokas svītrošanu no deputātu kandidātu saraksta, par kuru CVK rīcībā ir tiesas spriedums, ka kandidāte darbojusies Latvijas Komunistiskajā partijā pēc 1991.gada 13.janvāra, CVK plāno lemt nākamnedēļ, kad būs iepazinusies ar Drošības policijai un Satversmes aizsardzības birojam pieprasīto papildu informāciju.

CVK ir pabeigusi visu 13.Saeimas deputātu kandidātu pārbaudi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistrā, kur neatbilstības Saeimas vēlēšanu likuma prasībām nav konstatētas. Visi kandidāti ir Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā būs vecāki par 21 gadu

Komentāri (1)

QAnon 17.08.2018. 10.35

Valstij daudz bīstamāki ir čekas pēdējā iesaukuma ziņotāji, kuri nopirkti un sakompromitēti pēc 1991. gada augusta, jo tie izdzimteņi ir pie varas pašlaik un dara visu, lai to no rokām neizlaistu. Kuri tie ir, var nekļūdīgi atpazīt pēc to darbiem: 9. maija svinēšana, Latvijas varoņu – leģionāru piemiņas zvēriskā nīšana, čekas maisu sargāšana, UA dalīšana no Krievijas iesūtītiem bandītiem un čekistiem, čekas gatavoto valsts nozagšanas megaprojektu: TECII 2. kārtas, PV, Citadeles, LM, Gudrona dīķu, Stradiņa slimnīcas, AirBaltic, OIK, īstenošana un Krievijas organizētās noziedzības apkalpošana un privilēģiju radīšana čekas un tās kontrolētām firmām un daudz cita.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu