Piezīmes uz biļetena malām • IR.lv

Piezīmes uz biļetena malām

Pauls Raudseps

Daži vērojumi par iesniegtajiem sarakstiem

Pagājušajā nedēļā ar kandidātu sarakstu numuru izlozēšanu noslēdzās sagatavošanās posms 6. oktobrī notiekošajām vēlēšanām. Palikušas kādas septiņas nedēļas, līdz vēlēšanu iecirknī varēsim ņemt rokā visu 16 vēlēšanu sarakstu kavu un domāt, kuru tad mest urnā, bet jau tagad no šiem sarakstiem var izlobīt gana interesantas lietas.

Kur ir jaunās sejas?

Lai gan priekšvēlēšanu gaisotnē rodas sajūta, ka vēlēšanas var aizslaucīt veco eliti un radīt jaunu politisko ainu, no sarakstu pirmajiem numuriem to būtu grūti spriest, jo jauno seju nav daudz. No septiņām partijām, kurām, pēc aptauju datiem, patlaban ir kaut cik reālas iespējas iekļūt Saeimā, tikai Jaunā konservatīvā partija un KPV LV piedāvā divus vai trīs kandidātus, par kuriem nedaudz informēts vēlētājs nebūtu dzirdējis. Nav arī neviena jātnieka uz balta zirga, kuram gatavi sekot simtiem tūkstošu. Par spīti pievērstajai uzmanībai, Artuss Kaimiņš (KPV LV) nav ne Gorbunovs 1993. gada, ne Šķēle 1998., ne Repše 2002. gada vēlēšanās. Toties ir daudzi mēreni pazīstami politiķi, katrs ar savu elektorāta daļiņu.

Paskatoties sarakstos nedaudz dziļāk, atšķirības ir manāmākas. Jaunāko partiju — JKP, Attīstībai/Par!, KPV LV — kandidāti veido raibu profesiju un dzīves pieredzes miksli, kurā uzņēmumu valdes locekļi sajaucas ar bezdarbniekiem, profesiju pārstāvji ar pensionāriem, daudzi no viņiem bez pieredzes politikā vai valsts pārvaldē. Pilnīgs pretstats ir ar varas struktūrām saaugusī ZZS, kur visai tipiska ir šāda nosaukto darbavietu secība: LR Saeima, Ventspils novada pašvaldība, Talsu novada pašvaldība, VAS Latvijas autoceļu uzturētājs, LR Satiksmes ministrija, Rojas ostas pārvalde (Kurzemes saraksta 6.—11. vietas).

Deputātu nezūdamības likums

Kontinuitāte arī skaidri redzama faktā, ka no 100 Saeimas deputātiem tikai deviņi nav atrodami sarakstos. Lielākais «jaunu izaicinājumu meklētāju» skaits redzams Nacionālās apvienības (NA) sarakstos, kuros turpinās Visu Latvijai! spārna nostiprināšanās un TB/LNNK vecbiedru tīrīšanas. Sarakstos nav atrodams ne Gaidis Bērziņš, kurš vēl aizvien formāli skaitās apvienības priekšsēdētāja vietnieks, ne Einārs Cilinskis, kurš savu ceļu politikā sāka jau 1990. gadā kā Augstākās Padomes deputāts, ne savulaik populārais zinātnieks Andris Buiķis, ne Ilmārs Latkovskis, kurš iebilda pret NA aizkulišu darījumiem. Arī vienīgais pašreizējās valdības ministrs, kurš nekandidēs, ir Kaspars Gerhards no NA.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu