Sirdij tik dārgas, ka neaizstājamas • IR.lv

Sirdij tik dārgas, ka neaizstājamas

Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

Patiesībā kardioloģijas zāles ir lētas un savstarpēji aizstājamas. Taču ražotāju draudi izņemt vairākus desmitus «oriģinālo» zāļu no valsts kompensējamo medikamentu saraksta piespieduši valdību atteikties no radikālas zāļu cenu ierobežošanas. Kāpēc pacienti turpinās pārmaksāt par zālēm?

Aptuveni 25 miljoni eiro gadā — tik lielu summu pacienti Latvijā piemaksā par recepšu zālēm, kuru iegādi it kā apmaksā valsts. Iemesls ir to augstā cena, jo kompensējamo zāļu sarakstā ir iekļauti vairāki līdzvērtīgas efektivitātes medikamenti, kuru cena var atšķirties pat desmitkārtīgi. Valsts kompensē zemāko cenu, bet par dārgākām zālēm pacientiem pašiem jāpiemaksā starpība.

Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) aprīlī solīja būtisku reformu —  ieviest «griestus» jeb «cenu koridoru», kas spiestu uz leju augstās izmaksas. Proti, neviens kompensējamais medikaments nedrīkstētu maksāt vairāk kā 100% virs references cenas — tā ir zemākā cena katrā līdzvērtīgu zāļu grupā.

Taču šonedēļ valdība apstiprināja MK noteikumus, kas ir daudz labvēlīgāki zāļu ražotājiem un saglabā augstākas pacientu piemaksas, nekā paredzēja Čakšas plāns. Rudenī kompensējamo zāļu ražotājiem būs cenas jāsamazina, bet valdība piedāvā divas iespējas — vai nu cena nepārsniedz 100% virs references cenas, vai daudz dārgāko zāļu gadījumā ražotājiem cena jāgriež ļoti pakāpeniski. Šī gada septembrī jāmazina par 20%, nākamā gada septembrī vēl par 20%.

Interesanti, ka ražotāji apgalvo — šādu mīkstu spilvenu sev nemaz neesot prasījuši. Tomēr Ir noskaidroja, ka ministrija ir bijusi spiesta piekāpties dažu ražotāju draudiem izņemt no kompensējamo zāļu saraksta kardioloģijas zāles. Turklāt «oriģinālo», kaut arī krietni dārgāko zāļu saglabāšanu kompensējamo medikamentu sarakstā aizstāvējuši arī cienījami ārsti un paši pacienti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu